Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Někdo má vlasy tak hrubé a husté, že je potřebuje pravidelně zastřihávat a ředit. A pak jsou zde ti, kteří by za tento „problém“ dali cokoliv. Jemné vlasy jim totiž nedávají moc na výběr. Pokud patříte do té druhé skupiny, určitě víte, o čem mluvíme. V čem však spočívá tajemství jemných vlasů? Dají se zpevnit a zahustit?

Obsah článku:
Jemné vlasy a jejich charakteristika
Důvod, proč je tomu tak
Není to až tak špatné, jak se zdá
Ptají si speciální péči
Domácí recepty, které stojí za vyzkoušení
Jemné vlasy ocení i výživu zevnitř
Volba účesu a stylingových přípravků
První pomoc

Jemné vlasy a jejich charakteristika

Určitě jste už slyšeli vyjádření „vlasy jako peří“. To je přesně ten výraz, který na jemné vlasy sedí jako ulitý. Stejně jako jednotlivá vlákna peříčka, i vlasy jsou v tomto případě velmi tenké. Jejich tloušťka se pohybuje kolem 0,04 milimetru , přičemž u jiných typů vlasů můžeme mluvit o 0,05 až 0,07 milimetrovém průměru.

A to není všechno. Pokud jste vlastníky jemných vlasů, pravděpodobně vás trápí i jejich řídký vzhled . Často se totiž pojí do tenkých pramenů a odhalují tak pokožku hlavy. Pokud se k tomu přidruží nižší počet vlasových folikulů, vlasy mohou vypadat jako zmoklé kuře. Počet vlasových folikulů však nemá nic společného s tloušťkou vlasů. Není pravidlem, že jemné vlasy jsou také řídké. Za splasklý účes může většinou samotná tloušťka vlasu.

K dalším typickým znakům jemných vlasů patří i rychlejší mazání, zamotávání a lámání . Ano, tušíte správně. Viníkem je opět malý průměr. Kvůli tomu se po nich rychleji šíří kožní maz a jsou náchylnější k poškození. Zejména pokud je zatížíte nevhodnými vlasovými přípravky.

Důvod, proč je tomu tak

Pokud si myslíte, že za to může genetika , nemýlíte se. Nejen hustotu, ale také tloušťku vlasů člověk dostává do vínku, ať se nám to líbí, nebo ne. Existují však i jiné faktory, které ovlivňují strukturu vlasů:

  • Hormony
  • Věk
  • Nedostatek vitamínů a minerálů
  • Nadměrná tepelná úprava vlasů
  • Používání chemických přípravků (barva na vlasy)
  • Špatný zdravotní stav (anémie, onemocnění štítné žlázy, autoimunitní onemocnění)
  • Nedostatek spánku
  • Stres

Není to až tak špatné, jak se zdá

Přestože je máte plné zuby, jemné vlasy mají přece jen nějaké výhody.

  • Rychleji schnou.
  • Lze je snadněji upravit.
  • Jsou lehčí, takže méně zatěžují vlasovou pokožku.
  • Mají vyšší lesk.

Slabá útěcha, že? Podívejme se tedy na to, jak usnadnit život s jemnými vlasy.

Ptají si speciální péči

Bohužel struktura vlasů se změnit nedá. Ale můžete je zpevnit a zlepšit jejich vzhled, a to správnou péčí.

Začněte výběrem šamponu. Dnes už, naštěstí, není nouze o šampony, které jsou určeny pro konkrétní typ vlasů. Díky tomu si můžete najít ten pravý. Zaměřte se zejména na ty, které jsou na jemné vlasy, neboť obsahují posilující složky a vlasům dodávají objem. Dejte si však pozor na látky, jako jsou silikony. Ty by vlasy zbytečně zatížily a výsledek by byl opačný než očekáváte.

Důležitá je také hydratace. Jelikož jsou vaše vlasy tenké, mají tendenci vysušovat se, kvůli čemuž působí ještě tenčí. Dopřejte jim tedy ošetření kondicionérem nebo maskou .

Co se týče manipulace s vlasy, měla by být šetrná. Myjte, sušte a češte je bez agresivního tření. Pokud máte delší vlasy, možná občas používáte také fén nebo žehličku. V takovém případě doporučujeme spíše nižší teploty, protože jemné vlasy bývají náchylné k poškození teplem.

Domácí recepty, které stojí za vyzkoušení

Nemusíte spoléhat jen na komerční přípravky. Občas můžete vyzkoušet také domácí recept, který vaše vlasy oživí.

  • Vaječná maska – smíchejte vajíčko s olivovým olejem nebo medem. Po 30 minutách si umyjte vlasy šamponem.
  • Kopřivová voda – připravte si výluh z kopřivy a opláchněte jím vlasy.
  • Jogurtová maska s medem – nechte působit 30 minut a vlasy omyjte.

Jemné vlasy ocení i výživu zevnitř

Hlavní složkou vlasů je keratin, což je bílkovina. Jejich zdraví tedy můžete podpořit konzumací potravin bohatých na bílkoviny, jako jsou například vejce, ryby a luštěniny . Neodmyslitelnou součástí vašeho jídelníčku by měly být i ořechy, ovoce a zelenina , protože obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Škodu neudělají ani vitamínové doplňky na vlasy . Nakonec nezapomeňte na pitný režim , čímž vlasům dodáte potřebnou hydrataci.

Volba účesu a stylingových přípravků

Střih je alfou a omegou. Pro jemné vlasy jsou nejvhodnější krátké střihy , díky kterým získáte objem. Pokud se chcete inspirovat, podívejte se na náš článek s účesy pro řídnoucí vlasy . Mnohé z nich mohou být vhodné i pro vás.

K úpravě účesu používejte stylingové přípravky, které vlasy nezatíží a dodají jim objem. Nejlepší volbou jsou pěnová tužidla , případně laky . Klasický gel raději vyřaďte ze svých vlasových produktů, protože vlasy slepuje do pramenů, což není zrovna požadovaný efekt.

První pomoc

Ranní rutina před cestou do práce nebo večerní příprava na společenskou událost zahrnuje samozřejmě i úpravu vlasů. To může být dost náročné, zvláště u jemných vlasů. Chcete-li je rychle zahustit, použijte Toppík . Jedná se o keratinová mikrovlákna, která napodobují strukturu skutečných vlasů , takže jsou k nerozeznání. Kromě toho odolávají větru, potu i dešti . Stačí si jen vybrat vhodnou barvu.