Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Pro někoho noční můra, pro mnohé krutá realita. Kouty na hlavě nepatří k věcem, kterými se muži chlubí, právě naopak, snaží se je zakrývat. Proč vůbec vznikají a co se s tím dá dělat?

Obsah článku:
V hlavní roli je genetika
Za kouty na hlavě mohou i jiné faktory
Kouty nepřicházejí samy
Dá se to zvrátit?
Spolubojovník proti koutem
Kouty na hlavě můžete také zakrýt

V hlavní roli je genetika

Forem vypadávání vlasů je více, ale v tomto případě mluvíme o androgenní alopecii . Může postihnout muže i ženy, ale u žen se projevuje trochu jinak. Vlasy řídnou na celé hlavě. U mužů však vlasy začínají řídnout nejprve v oblasti čela a vlasová linie ustupuje směrem dozadu. Postupně se tak vytváří linie ve tvaru písmene M .

Androgenní alopecie, jejímž znakem jsou i kouty, vzniká nejčastěji kvůli genetické predispozici . Jednoduše řečeno, pokud váš táta nebo dědeček mají kouty a pleš, existuje velká pravděpodobnost, že je budete mít i vy.

Za kouty na hlavě mohou i jiné faktory

Přestože dědičnost hraje hlavní roli, existují i jiné příčiny androgenní alopecie::

  • Věk – s přibývajícím věkem se obnovovací schopnost buněk zpomaluje, což ovlivňuje i vlasové folikuly. Ty se totiž tvoří z buněk.
  • Hormon dihydrotestosteron (DHT) – u tohoto hormonu je paradoxem to, že podporuje růst vlasů na celém těle kromě hlavy. Stojí za typickými znaky mužnosti, jako např. hrubý hlas, tělesné ochlupení či svalová hmota. Na vlasové folikuly na hlavě však působí tak, že je zmenšuje a oslabuje a zkracuje růstovou fázi vlasů.
  • Životní styl – stres, nezdravé stravování, nedostatek spánku, kouření či pití alkoholu mohou mít nepříznivý vliv na vývoj folikulů.
  • Nemoci a léky – ke ztrátě vlasů přispívají i některé zdravotní komplikace, jako například poruchy štítné žlázy, kožní nebo autoimunitní onemocnění, případně užívání některých druhů léků.

Kouty nepřicházejí samy

Vzorec vypadávání vlasů u mužů je v případě androgenní alopecie zcela předvídatelný. Na hlavě se nejprve objevují kouty, pak i plešatá místa na temeni . Kouty se postupně s temenem spojují a pleš vytváří souvislou plochu.

Dá se to zvrátit?

Pokud se vám začnou objevovat kouty na hlavě, připravte se na to, že se je nezbavíte ze dne na den. Situace se však řešit dá. Třeba jen začít co nejdříve, protože čím je stav vážnější, tím komplikovanější léčba vás čeká. Jak na to?

Mezi nejúčinnější prostředky pro boj proti vypadávání vlasů patří minoxidil . Jedná se o látku, která má vazodilatační účinky. To znamená, že rozšiřuje cévy . Díky rozšířeným cévám se k vlasovým folikulům dostává více krve a spolu s ní i kyslík a živiny .

Minoxidil má však i další schopnosti, které se při léčbě vypadávání vlasů jistě sejdou. Prodlužuje růstovou fázi vlasu a zároveň zvětšuje vlasové folikuly . Ty jsou pak silnější, pevnější a životaschopnější .

Připomínáme, že léčbu minoxidilem není třeba zbytečně odkládat. Začněte hned, jakmile si uvědomíte, že vám řídnou vlasy.

Spolubojovník proti koutem

Používání minoxidilu je sice fajn, ale lepších výsledků dosáhnete, pokud do léčby zapojíte i dermaroller . Je to malý, ale velmi účinný váleček s titanovými mikrojehličkami. Ty se rolováním po pokožce dostávají do svrchních vrstev kůže, čímž podporují prokrvení, regeneraci buněk a vstřebávání účinných látek z přípravků , jako například z minoxidilu.

Kouty na hlavě můžete také zakrýt

Určitě vás zajímá také, jak kouty zamaskovat. Než čekáte na účinky minoxidilu a dermarollera, můžete vyzkoušet několik účesů, které vypadají přirozeně a současně plní maskovací funkci. Základem jsou delší vlasy na vrchu hlavy, které lze sčesat do čela . Podívejte se na náš článek o účesech pro řídnoucí vlasy , možná se vám některý zalíbí.

Řídnoucím místům na hlavě můžete dodat objem i pomocí přípravků, jako jsou vlasová keratinová vlákna . Dobře drží, odolávají dešti a větru a svůj účel plní spolehlivě. Rozhodnete-li se však pro toto řešení, vyberte si takovou barvu, která se k vašim vlasům hodí nejvíce.