Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Při vyhledávání informací o vlasech se téměř vždy setkáte s výrazem „vlasový folikul“. Víte však, co to je, a proč je tak důležitý? Můžete nějak ovlivnit jeho životnost a vitalitu? Všechno důležité o vlasových folikulech se dozvíte v tomto článku.

Obsah článku:
Co je to vlasový folikul
Vlasový folikul je plný tajemství
Folikul a jeho životní pouť
Životní cyklus vlasu
Jak posílit vlasový folikul

Co je to vlasový folikul

Vlasový folikul je vlastně jamka, ze které vyrůstá vlas . Přestože je miniaturní, plní několik velmi důležitých funkcí.

  • Zajišťuje růst vlasu – je zodpovědný za celý proces vývoje vlasu, a to od tvorby a dělení buněk, ze kterých vzniká vlas, až po jeho postupný růst směrem ven z pokožky.
  • Vyživuje – můžeme si ho představit jako půdu, ve které je zasazena rostlina. V našem případě je půdou vlasový folikul a rostlinou vlas. Vlas dostává prostřednictvím folikulu všechny potřebné živiny.
  • Chrání – jednu z částí folikulu tvoří také takzvaná pochva. Ta chrání vlas před poškozením a vnějšími vlivy. S folikulem je spojena také žláza produkující maz, který chrání vlas před vysycháním.

Vlasový folikul je plný tajemství

Zmínili jsme pochvu a mazovou žlázu, ale folikul se skládá z více částí, které jsou pro mnohé záhadou. Takže pojďme pěkně popořádku.

  • Vlasová cibulka – jedná se o nejhlubší část vlasového folikulu, kde se nachází papila a matrix.
  • Matrix – oblast v cibulce, kde probíhá samotná tvorba vlasu. Právě v ní se nacházejí buňky, které se dělí a vytvářejí vlas.
  • Papila – nachází se ve spodní části cibulky a vyčnívá až do matrixu. Je to výběžek, který obsahuje krevní cévy a nervy.
  • Kořenová pochva – obklopuje cibulku, přičemž vlasu poskytuje podporu a ochranu během vývoje a růstu.
  • Mazová žláza – tvoří důležitou součást folikulu. Nachází se těsně pod povrchem kůže a jejím úkolem chránit a hydratovat vlas pomocí mazu.
  • Vzpřimovač chlupu – sval napojený na vlasový folikul, jehož kontrakce způsobuje vzpřímení vlasu nebo chlupu. Jedná se o známou „husí kůži“, když vám je zima. Zvednuté chlupy totiž lépe izolují.

Folikul a jeho životní pouť

Vlasový folikul má potenciál produkovat vlasy po celý život člověka. Jak však víme, ve většině případů tomu tak není. Jeho aktivitu a schopnost vytvářet zdravé a pevné vlasy totiž ovlivňuje několik faktorů.

  • Genetika – stejně jako hustota vlasů, i jejich barva, struktura a tendence vypadávání mohou být dědičné.
  • Věk – folikul jednoduše stárne spolu s každou buňkou lidského těla. Stojí za tím hlavně zhoršené prokrvení a změny hormonální rovnováhy.
  • Hormony – androgeny způsobují miniaturizaci vlasových folikulů, což u mužů vede k vypadávání vlasů a následné plešatosti (androgenní alopecie). U žen bývá příčinou například těhotenství či menopauza.
  • Zdravotní stav – folikul je citlivý i na zdravotní problémy člověka. Chronická onemocnění, stres či nedostatek živin se tak mohou projevovat ztrátou nadměrného množství vlasů.
  • Vnější faktory – péče o vlasy je, nepochybně, velmi důležitá. Folikulu však neprospívá znečištění stylingovými přípravky nebo chemikáliemi z barev na vlasy.

Životní cyklus vlasu

Vypadávají vám vlasy? V první řadě je třeba zjistit, zda se jedná o nadměrné vypadávání nebo přirozený cyklus. Každému člověku totiž vypadne přibližně 50 až 100 vlasů denně , takže pokud toto množství výrazně nepřekračujete, je to v pořádku. Děje se to proto, že vlasy procházejí několika fázemi , které, jak jinak, řídí samotný vlasový folikul.

  • Růstová fáze (anagen) – buňky se dělí, tvrdnou a vytvářejí vlas.
  • Přechodná fáze (katagen) – kořen vlasu začíná odumírat a odděluje se od spodní části folikulu.
  • Klidová fáze (telogen) – tehdy se s vlasům neděje nic. Neroste, ale ani nevypadává.
  • Fáze uvolňování (exogen) – vypadnutí vlasu. Po této fázi se cyklus začíná opakovat.

Než vlas projde celým cyklem, trvá to 3 až 4 roky. Samozřejmě, ne všechny vlasy se nacházejí ve stejné fázi. Příroda to zařídila tak, aby vám vždy na hlavě nějaké zůstaly.

Zajímavost: vlas dokáže narůst přibližně o 1 až 1,5 centimetru za měsíc.

Jak posílit vlasový folikul

Chcete-li předejít vypadávání vlasů, stačí se zaměřit na hlavní činitele, které jej způsobují. Základem je tedy zdravá a vyvážená strava . Vitamíny a minerály však můžete doplnit také formou vitamínových doplňků. Pozor si dejte také na stres. Dopřejte si pravidelný odpočinek , věnujte se činnostem, které vás baví a snažte se dodržovat alespoň 8 hodinový noční spánek . Dále si posviťte na vlasové přípravky, které používáte. Čím méně chemických složek obsahují, tím lépe.

Věk, genetika a hormony již patří k faktorům, které často neumíme ovlivnit. Co se však týká vypadávání vlasů, existuje řešení, a tím je minoxidil . Pro něj nejsou překážkou ani tyto zdánlivě neporazitelné činitele. Má totiž schopnost rozšiřovat cévy . Dostatečně prokrvený vlasový folikul tak může těžit z vyššího množství živin a kyslíku. Minoxidil zároveň prodlužuje růstovou fázi a oddaluje vypadávání , čehož výsledkem jsou hustší vlasy.

Nejúčinnější je právě při androgenní alopecii , ale je vhodný i při vypadávání vlasů v důsledku vyššího věku . Už vám nic nebude stát v cestě za hustými vlasy.