Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Spousta žen touží po dlouhých a hustých vlasech, které navíc rychle rostou. Možná k nim patříte i vy. Proto vám zřejmě také napadla otázka, jestli se vůbec dá růst vlasů urychlit, a jak. To, že se potkáváte s rozdílnými a nejasnými odpověďmi, je naprosto normální. Jedná se přece o velmi individuální záležitost. Některé názory se však v něčem shodují. Je tento společný bod tím správným řešením pro rychlý růst vlasů?

Obsah článku:
Domácí recepty pro rychlý růst vlasů
Rostliny na vlasy – ano, ale…
Zdravé tělo – zdravé vlasy

Domácí recepty pro rychlý růst vlasů

Některé ženy bojují proti pomalému růstu vlasů po svém. Využívají přitom různé ingredience, o kterých se dočetli nebo jim je poradila kamarádka. O účinnosti těchto receptů sice pochybujeme, ale jelikož jsou tak populární, rozhodli jsme se o nich napsat pár řádků.

Pivo

Obsahuje sice vitamíny a minerály, ale také alkohol, který má tendenci vysušovat. Suché vlasy a pokožka hlavy jsou to poslední, co byste chtěli. Pokud si také zvolíte nealkoholické pivo, vstřebatelnost látek přes pokožku je mizivá, téměř žádná. Pivo totiž není určeno k aplikaci na pokožku hlavy. Navíc, vlasy mohou zůstat lepkavé a mohou docela nepříjemně zapáchat.

Cibule

Pokud už jsme při zápachu, vzpomeňme i cibuli. Některé recepty říkají, že se má používat čerstvá šťáva, jiné zase mluví o vývaru, dokonce jsme se dozvěděli i o cibuli v ponožkách. Cibule je, nepochybně, velmi prospěšná pro zdraví, neboť obsahuje množství vitamínů a minerálů. Při kontaktu s pokožkou hlavy však může nastat alergická reakce, podráždění či suchost. Obsahuje totiž i síru, která může být pro vlasy agresivní, a to zejména při časté aplikaci. Sloučenina síry stojí také za typickým zápachem cibule. Je to těkavá látka, která se rychle odpařuje a způsobuje slzení. Proto, pokud si při krájení cibule poplačete, tato metoda pro vás zřejmě není vhodná. Kromě toho se živiny z cibule lépe vstřebávají při její konzumaci než při natírání na pokožku.

Vajíčka

Jsou bohatým zdrojem bílkovin, minerálů a vitamínů, ale jen v případě, že si z nich uděláte snídani. Trávicí systém je totiž uzpůsoben k tomu, aby dokázal živiny z vajec efektivně vytěžit, co se o pokožce říct nedá. Ta má ochrannou bariéru, která znemožňuje propustnost větších molekul. Pokud si tedy uděláte zábal nebo masku z vajec, počítejte jen s povrchovými účinky. Při mytí vlasů si však dejte pozor na teplotu vody, abyste zabránili srážení vajec. Smaženici z vlasů už tak snadno nedostanete.

Rostliny na vlasy – ano, ale…

Příroda nám nabízí řadu prostředků, jak urychlit růst vlasů. Dokonce i ingredience zmíněné výše mají jistý potenciál. Aby však byly jejich látky a živiny efektivní, musí být speciálně zpracovány. Důvodem je právě vstřebatelnost skrze pokožku. Proto se z rostlin získávají extrakty a používají se nejčastěji ve formě šamponů zda olejů na vlasy

Nejlepším příkladem je zázvor. Tvrdý a nepoddajný kořen, jehož aplikaci na vlasy si umíme jen stěží představit. Obsahuje však velmi vzácné účinné látky, jako jsou:

  • hořčík 
  • draslík 
  • fosfor
  • esenciální mastné kyseliny
  • antioxidanty
  • vitamíny (C, B1, B2, B3, B5, B6)

Nesmíme zapomenout ani na gingerol, který stimuluje krevní oběh v pokožce a má antioxidační, protizánětlivé, a antimikrobiální účinky. Všechny tyto složky pomáhají vyživovat vlasové folikuly. Aby však mohli urychlit růst vlasů, také se musí zformovat do podoby vlasového přípravku. A tak vznikl zázvorový šampon, který je dnes velmi oblíbený a pomáhá mnoha ženám.

Zdravé tělo – zdravé vlasy

V úvodu jsme nastínili, že většina odpovědí na otázku „jak urychlit růst vlasů“ zahrnuje stejnou odpověď. A tou je výživa zevnitř. Dovolíme si tvrdit, že tyto odpovědi jsou pravdivé. Vlasy totiž potřebují čerpat důležité živiny z těla. Funguje to tak jako při pěstování rostlin. Pokud je pravidelně zaléváte a hnojíte, daří se jim lépe. 

Co tedy vlasy potřebují, aby rostly rychleji?

  • Aminokyseliny
  • Vitamíny (C, D3, skupina vitamínů B)
  • Minerály (hořčík, vápník, měď, selen, zinek)
  • Kyselinu hyaluronovou
  • Extrakty z rostlin (čajovník, ginkgo biloba)

Můžete tedy změnit svůj jídelníček a zařadit do něj potraviny, které obsahují všechny tyto látky. Měli byste však dbát na jejich správný poměr a na kombinace jídel. Některé vitamíny jsou rozpustné v tucích, takže musí být přijímány s tuky, aby se vstřebaly. Naopak vláknina snižuje vstřebávání některých minerálů, proto byste ji měli omezit. Opravdu není snadné zajistit správný příjem živin ze stravy. 

Proto existují vitamínové doplňky. Dejte si však pozor na jejich obsah, protože ne všechny mají to, co vlasy potřebují nebo se v nich potřebné látky nacházejí jen v minimálním množství. Důležitá je také rozmanitost živin. Vybírejte si takové, které mají bohaté složení.

Ženy vyjadřují spokojenost například s vitamíny Hair BOOST. Mají ideální poměr účinných látek a stoprocentně pokrývají doporučenou denní dávku. Jejich výrobce je vyvinul ve prospěch vlasů a dává si záležet na kvalitě, o čemž svědčí i jejich složení.