Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Na začátek zmiňme naprosto triviální ale často podceňovanou věc, a to mytí vlasů. V případě, že si vlasy budete mýt nedostatečně, se vám na nich začnou nadměrně hromadit nečistoty z vnějšího prostředí, které blokují jejich kořínky a brání tak zdravému růstu vlasů. Není ovšem dobré to s mytím ani přehánět.

Při nepřiměřeně častém mytí a používání šampónu budou vlasy vysušené a zbavené svých přirozených ochranných olejů.

Jak často by se tedy měly vlasy mýt?

Jednoduchá otázka, na kterou však není zdaleka tak snadná odpověď. Optimální interval se bude lišit podle délky vlasů. Delší vlasy byste tak měli mýt 3-4x týdně. Krátké můžete klidně i o něco málo více. Krátké vlasy se totiž mastí více a nehrozí u nich tak velké riziko vysušení. 

To by byla tedy četnost mytí, postup mytí vlasů je však také neméně důležitý.

Naprosto zásadní je v tomto ohledu teplota vody.

Při mytí vlasů tedy používejte spíše pouze vlažnou či teplou vodu, v případě používání horké vody může dojít k poškození vlasů. Dále je důležitá správná aplikace šampónu. Ten je určen především k použití na pokožku hlavy. Šampón proto vmasírujte do pokožky a umyjte vlasová vlákna až opláchnutím šampónu. Také je dobré používat vlasový kondicionér.

U mytí vlasů ještě chvíli zůstaneme. Již jsme se podívali na četnost mytí i samotný proces mytí. Další na řadě je složení šampónu. Některé šampóny mohou vlasy zbytečně zatěžovat a jsou i složky, které v šampónu rozhodně nemají, co dělat. Nejprve se ovšem podívejme na ty složky, které naopak budeme ve složení šampónu vyhledávat. Jde především o rostlinné regenerační a hydratační složky, jako například bambucké máslo, biotin, zelený čaj nebo kofein. Tyto látky vám přirozenou cestou pomůžou k zdravějším a objemnějším vlasům.

A jakým složkám je lepší se vyhnout?

Především ftalátům, formaldehydu, parabenům či SLS (Sodium Lauryl Sulfate). Tyto složky jsou zdraví škodlivé a ani vlasům rozhodně neprospějí.

Myslím, že o mytí vlasů jsme si již řekli všechno podstatné. Hygienu však zatím zcela opouštět nebudeme.

Dále se tedy zaměřme na péči o pokožku hlavy. Jednou z příčin vypadávaní vlasů je přemnožení kvasinek Malassezia furfur.

Tyto kvasinky jsou na naší pokožce naprosto přirozené. Jejich příliš velké množství na hlavě ovšem může velmi výrazně bránit vlasům ve svém růstu.

Pro eliminaci přebytečných kvasinek je dobré aplikovat na postižené místo ketokonazol, který bývá součástí šampónů proti padání vlasů. Tyto speciální šampóny vám mohou výrazně pomoct také při potížích s lupy, svěděním či šupinatostí pokožky na hlavě.

Při potížích s vypadáváním vlasů je dobré také použít Minoxidil, jehož pravidelná dlouhodobá aplikace by vám měla pomoci omezit vypadávání vlasů, získat objemný a plný účes a zastavit začínající plešatění.

Další možností je také látka finasterid. Příliš ji však nedoporučujeme. Má závažné vedlejší příznaky, které se objevují poměrně nebezpečně často. Minoxidil je taktéž vhodné zkombinovat s použitím dermarolleru, který může jeho účinek výrazně podpořit.

V dalších částech se zaměříme především na to, jak chránit kvalitu a lesk vašich vlasů.

Jedním z fenoménů, které vlasům výrazně škodí, je jejich barvení. Vlivem složek v barvách jsou vlasy slabší a náchylnější ke zlomení. Teoreticky je možné najít i méně agresivní barvy, nejlepší je ovšem nebarvit si vlasy vůbec.

Dalším rizikovým faktorem je také sluneční záření, které je zvlášť v létě k vlasům velmi agresivní. Je tak na místě chránit se pokrývkou hlavy nebo v tomto období také použít ochranné šampóny a kondicionéry. Problematické může být taktéž použití kulmy či žehličky na vlasy. Stejně jako horká voda, také příliš velké teplo z těchto přístrojů může způsobit vážné poškození vlasů.

Pokud musíte žehličku či kulmu používat, se tedy alespoň chraňte s pomocí speciálních přípravků se silikonem, který vám pomůže vlasy ochránit.

To by tedy byly tipy na to, jak si obnovit a udržet objemné lesklé vlasy. Věříme, že s jejich dodržováním se budete moci ze svého účesu těšit opravdu dlouhou dobu.