Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Kolagen sem, kolagen tam. Dnes ho už prodává kdokoli. Stačí, že se pod něj podepíše známá osobnost a lidi okamžitě přestane zajímat jeho původ, složení, dokonce i typ. To jsou ale velmi důležité údaje, které by na etiketě kolagenového přípravku určitě neměly chybět. Jak vybrat kolagen pro vlasy?

Obsah článku:
Co je to kolagen
Druhy kolagenu podle zdroje
Typy kolagenu
Jak vybrat kolagen pro vlasy?
Typ
Původ
Složení
Forma
Příklad kolagenového přípravku, který splňuje nejvyšší standardy

Co je to kolagen

Laicky a ve zkratce – lepidlo, které drží lidské tělo pohromadě. A teď trochu odborněji – jde o skleroprotein. Je to ve vodě nerozpustná bílkovina, kterou můžeme s čistým svědomím označit jako základní stavební kámen pojivové tkáně člověka. V lidském těle se nachází prakticky všude.

Druhy kolagenu podle zdroje

Mořský kolagen

Není kolagen jako kolagen. Na trhu můžete najít množství suplementů s názvem “kolagen”, ale zásadní roli hraje jeho zdroj. To znamená, odkud jej výrobce získal.

  • Vepřový kolagen
  • Hovězí kolagen
  • Rybí kolagen

Vepřový a hovězí kolagen má vyšší molekulární hmotnost, proto je jeho transport do buněk omezen. Jsou však skvělým řešením při problémech s pohybovým aparátem, tedy s klouby a šlachami. Rybí kolagen, který je znám také jako mořský kolagen, má lepší vstřebatelnost, protože má mnohem nižší molekulární hmotnost než první dva druhy. Právě díky tomu se využívá k péči o vlasy, pleť, nehty či jiné měkké tkáně. Dokonce zlepšuje charakteristické znaky stárnutí, mezi něž patří vrásky, vypadávání vlasů či šedivění. (Zdroj)

Typy kolagenu

Vypadávání vlasů

Kromě druhů se kolagen dělí i na typy. Zatím známe 27 typů kolagenu, ale my se zaměříme jen na ty, které jsou pro lidský organismus nejdůležitější.

  • Kolagen 1. typu – v lidském těle má nejbohatší zastoupení, představuje až 90% všech kolagenů. Nachází se v pokožce, pojivových tkáních a kostech.
  • Kolagen 2. typu – obsahují jej především chrupavky a klouby.
  • Kolagen 3. typu – je součástí hladké svaloviny (orgány), svalů, žil a tepen.

Nás samozřejmě zajímá kolagen 1. typu. Vzhledem k jeho hojné přítomnosti v lidském těle je logicky nejvíce potřebný pro jeho správné fungování. Organismus si potřebu kolagenu pokrývá v podstatě sám, ale paradoxem je, že pokles produkce nastává už kolem 25. roku života. Tehdy ještě nemusíte zákonitě pociťovat žádné změny, ale v40tke může být snížena tvorba kolagenu provázená předčasným stárnutím pokožky, vypadáváním vlasů, šedinami či lámavými nehty. Nejvyšší čas začít kolagen doplňovat.

Jak vybrat kolagen pro vlasy?

Pro výběr toho správného kolagenu pro vlasy existuje pár kritérií, kterých se vyplatí držet. Jinak řečeno, výrobce by měl informovat o těchto skutečnostech.

Typ

V první řadě se zaměřte na jeho typ. Pro péči o pokožku a vlasy je nejlepší kolagen 1. typu, získaný z mořských ryb. Ten má totiž výjimečnou schopnost bojovat proti volným radikálům. Studie také ukázala, že regeneruje vlasové folikuly a zpomaluje vypadávání vlasů. (Zdroj) Můžete se setkat i s označením “mořský kolagen”. Výše jsme zmínili, že má nízkou molekulární hmotnost, a to i díky tomu, že jeho peptidy jsou hydrolyzovány za studena. Takže pokud právě držíte v ruce balení s označením „hydrolyzovaný mořský kolagen“, jste na správné cestě.

Původ

Potom je zde další důležitý údaj, o kterém byste měli mít vědomost. Je jím původ. Nyní nemáme na mysli zdroj, odkud jej výrobce získal (mořské ryby), ale to, kde byl vyroben. Jako u všech produktů, i u kolagenu platí, že kvalita je na prvním místě. Máte-li tedy být o kvalitě přesvědčen, musíte vědět, kdo za ní stojí.

Složení

Vitamin C

Složení není o nic méně důležité. Etiketa by vám měla poskytnout informaci o tom, co a v jakém množství konkrétní kolagenový přípravek obsahuje. To se netýká jen samotného kolagenu, ale také sladidel, aromat a doprovodných účinných látek. Pokud jde o sladidla a aromata, výrobce by měl využívat zejména přírodní zdroje. Jelikož správnému vstřebávání kolagenu pomáhá vitamín C, nebude na škodu, pokud jej váš přípravek bude přímo obsahovat. (Zdroj) Také ale pozor na množství. Čím více, tím lépe. Kolagenem a vitamínem C se totiž nemůžete předávkovat. Tělo je jednoduše vyloučí.

Forma

Nakonec si řekneme, jaká forma kolagenu je nejlepší. K dispozici máte tablety, tekutý kolagen a kolagen v prášku, který se vydělává ve vodě. Tablety mají omezení, co se týče velikosti. K tomu, aby se pohodlně polykali, by neměly být velké. Logicky však obsahují také méně účinné látky. Nejčastěji vyhledávané formy jsou tedy tekuté a práškové. Tekutý kolagen ale zvykne mít kratší dobu spotřeby. Z tohoto hlediska se práškový kolagen jeví jako nejlepší volba.

Příklad kolagenového přípravku, který splňuje nejvyšší standardy

Hair COLLAGEN značky Plushair. Možná to zní jako reklama, ale fakta nepustí. Jedná se o hydrolyzovaný mořský kolagen 1. typu, vyrobený v USA. Má jasné složení a výrobce garantuje nejvyšší kvalitu surovin, které získal z přírodních zdrojů. Pokud hledáte nejlepší péči o vlasy, Hair COLLAGEN jistě stojí za vyzkoušení.