Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Mužská brada byla v minulosti považována za symbol cti, síly, mužnosti a dokonce udávala i postavení ve společnosti. Dnes jsou bradatí muži vnímáni velmi podobně, zejména v očích většiny žen. Jsou pro ně jednoduše atraktivnější. Nicméně, ne každý muž má to štěstí. Možná i vy patříte mezi ty, kterým brada zarůstá nerovnoměrně (pokud vůbec) a nejlepším řešením je žiletka. Tedy alespoň prozatím. Muži totiž začali používat minoxidil i na bradu a mají docela slibné výsledky.

Obsah článku:
Jak roste brada?
Může minoxidil podpořit růst brady?
Minoxidil, brada a studia
Na vlastní pěst
Opatrnosti není nikdy dost

Jak roste brada?

Nejprve si v krátkosti řekneme, jak vlastně roste brada. Možná si vzpomínáte na první jemné chloupky na tváři v období před pubertou (vellusove vlasy) a jak se postupně staly hrubšími a tmavšími. Za tímto procesem stojí hormony. Ty vysílají signály do vlasových folikulů, které následně začínají produkovat takzvané koncové chloupky. Samotný růst je podobný růstu vlasů na hlavě, to znamená, že vlas na bradě prochází stejným růstovým cyklem. Rozdíl je v tom, že trvá mnohem kratší dobu. Zatímco vlasu na hlavě trvá roky, než projde všemi fázemi, vlas na bradě to má zvládnuto za pár měsíců. (Zdroj) Kromě hormonů je zde však i genetika. Tak jako hustotu vlasů na hlavě, můžete zdědit i vzhled brady.

Může minoxidil podpořit růst brady?

Vezmeme-li v úvahu, že krevní cévy v oblasti obličeje jsou mnohem větší než na hlavě, tak ano, minoxidil může být účinný, dokonce více než na pokožce hlavy. Působí totiž jako vazodilatátor (rozšiřuje cévy) a také zvětšuje vlasové folikuly. Značný vliv může mít i skutečnost, že minoxidil prodlužuje anagenní (růstovou) fázi. Jelikož vlasy na bradě mají kratší růstový cyklus, může být zpomalení vypadávání efektivnější a brada tak bude hustší. (Zdroj)

Minoxidil, brada a studia

Randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie dospěla k závěru, že minoxidil je bezpečný a účinný pro růst obočí a brady. Muži byli rozděleni do dvou skupin, přičemž jedna podstoupila léčbu minoxidilem a druhá dostávala jen placebo. Ten, kdo neměl štěstí a ocitl se v kontrolní skupině, mohl se závistí pozorovat, jak skupina s minoxidilem zaznamenává významné rozdíly v počtu vlasů na bradě oproti výchozí hodnotě. (Zdroj) To naznačuje, že minoxidil skutečně podporuje růst brady.

Na vlastní pěst

I když nebyli účastníky studie, přece jen se pokusili otestovat minoxidil na vlastní bradě. Youtuber Kaz Veselka používal 5% minoxidil ve formě pěny po dobu 1,5 roku. Řídký, nerovnoměrný porost na jeho tváři se proměnil na hustou bradu. Youtuber tvrdí, že po ukončení léčby minoxidilem trvalo 10 měsíců, než mu vlasy začaly opět vypadávat, proto doporučuje, abyste s používáním nepřestávali, pokud si bradu chcete udržet. (Zdroj)

Minoxidil na bradu
Kaz Veselka používal minoxidil na bradu

Největší gól však dal transrodový muž, který toužil po bradě. Pravidelně si aplikoval minoxidil na oblast brady, až se mu po 3 měsících podařilo dosáhnout uspokojivých výsledků. Ano, kontroverzní téma, ale faktem zůstává, že minoxidil podpořil růst jeho brady. (Zdroj)

Minoxidil na bradu
Minoxidil na bradu vyzkoušel také transrodový muž

I další muži zkoušeli účinky minoxidilu na své bradě. Toto jsou výsledky:

Minoxidil na bradu
Minoxidil na bradu
Minoxidil na bradu
Minoxidil na bradu

Opatrnosti není nikdy dost

Rozhodnete-li se tedy, že růst své brady svěříte do rukou minoxidilu, vyplatí se dodržovat pár rad:

  • S množstvím minoxidilu to nepřehánějte. Mohl by stékat na místa, kde byste se ochlupení asi až tak nepotěšili.
  • Používejte jej dvakrát denně.
  • Nepřekračujte doporučenou denní dávku.
  • Nečekejte výsledky ze dne na den, buďte trpělivý.
  • Umyjte si ruce před i po aplikaci. Hygiena je na prvním místě.
  • Jelikož vám minoxidil může vysušit pokožku, používejte vhodné hydratační přípravky.
  • Určitě byste si měli dát pozor na oči a zabránit jejich kontaktu s účinnou látkou.