Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Odjakživa sníte po dlouhých a hustých vlasech a ani za svět nedokážete dosáhnout požadované délky? Vlasy se vám štěpí, lámou, jsou bez života a spíše než je máte alespoň po ramena, se s nimi musíte zase a znovu rozloučit? Věřte, že s tímto problémem zápasí každý druhý člověk, a to bez ohledu na pohlaví. Než se pustíme do řešení, zjistíme příčinu a odhalíme vám tajemství růstu vlasů.

Obsah článku:
Přirozené fáze růstu vlasů
Jak rychle rostou vlasy
Co způsobuje zpomalení růstu vlasů?
Jaká vlasová kosmetika zpomaluje růst vlasů?
Jaké jiné faktory stojí za zpomalením růstu vlasů?
Jak urychlit růst vlasů
Vlasová kosmetika pro rychlejší růst vlasů
Šampon na růst vlasů
Olej / sérum pro růst vlasů
Collagen pro vlasy
Vitamíny na vlasy
Jaké jsou další metody pro rychlejší růst vlasů?
Potraviny pro rychlejší růst vlasů
Masáž hlavy
Vyhněte se gumičkám
Pravidelným zastřihováním k rychlejšímu růstu vlasů

Přirozené fáze růstu vlasů

Znázornění čtyř fází růstu vlasů

Vlasy rostou, vypadávají a znovu rostou nové. To je takový koloběh života vlasů. Během tohoto cyklu vlasy procházejí několika fázemi a samozřejmě, nikdy se nenacházejí všechny vlasy ve stejné fázi. O jakých fázích tedy mluvíme?

4 fáze růstu vlasů:

  1. Růstová fáze (anagen) – dělením buněk vzniká nový vlas. Po vyčerpání ložiska buněk ve vlasovém folikulu vlas přestává růst a přechází do další fáze.
  2. Přechodná fáze (katagen) – vlasový folikul začíná odumírat a vlas se od něj pomalu začíná oddělovat. Stále však zůstává na svém místě.
  3. Klidová fáze (telogen) – vlas odpočívá. Neroste, ani nevypadává.
  4. Fáze uvolňování (exogen) – i když někteří vědci uvádějí, že vlas má 3 fáze růstu, mnozí z nich rozdělili poslední fázi na 2 části. Jak vyplývá z názvu, vlas v této fázi vypadne a celý proces začíná znovu. (zdroj)

Jak rychle rostou vlasy

Máte-li delší vlasy, možná si jejich růst neuvědomujete. U krátkých vlasů, zvláště pokud si chcete udržet střih, je rychlost jejich růstu přímo pozorovatelná a může se zdát, že rostou mnohem rychleji. Jak dlouho tedy trvá, než vlasy dosáhnou požadovanou délku? Podívejme se na jednotlivé fáze.

  1. Růstová fáze (anagen) – trvá v průměru 3 roky, ale jako všechno v lidském těle, i tento údaj je individuální. U někoho může anagenní fáze trvat jen pár měsíců, zatímco u jiného i 10 let. Vlasový folikul totiž dostává signály z okolní pokožky, cév a vláken v mezibuněčné hmotě, a to opravdu nemůže být stejné u každého člověka.
  2. Přechodná fáze (katagen) – časově je nejkratší ze všech fází, vlas se v ní nachází jen 2 – 3 týdny.
  3. Klidová fáze (telogen) – tzv. odpočinek vlasu trvá 2 – 3 měsíce. Jak jsme již zmínili, v této fázi se s vlasem neděje nic.
  4. Fáze uvolňování (exogen) – vlas plynule přechází z klidové fáze do fáze uvolňování. Než vlas vypadne, ujde zhruba 2 – 5 měsíců.

Shrneme-li všechny fáze a uděláme si průměr, 3 – 4 roky je doba od dělení buněk až po vypadnutí. (zdroj) Pro zajímavost, vlas naroste přibližně o 1 – 1,5 cm za měsíc, tedy o 12 – 18 cm za rok. To je důvod, proč u krátkých vlasů musíte navštívit kadeřníka alespoň jednou měsíčně, tedy pokud neplánujete pěstovat delší vlasy.

Co způsobuje zpomalení růstu vlasů?

Růst vlasů může zpomalit několik faktorů, které neumíme ovlivnit. Rovněž ho můžete neúmyslně zabrzdit nevhodnou vlasovou kosmetikou. Ten druhý případ patří mezi ty lepší, jelikož výběr kosmetiky patří do vaší kompetence a stále máte možnost změny. Co tedy způsobuje zpomalení růstu vlasů?

Jaká vlasová kosmetika zpomaluje růst vlasů?

Šampon se seznamem škodlivých látek, které neobsahuje

Za pomalým růstem vlasů může stát nešťastná volba vlasových přípravků. Jedná se o jejich složení, které často nepatří k oblíbené beletrii. Nicméně, i těmto malým písmenům na obalu šamponu byste měli věnovat pozornost, pokud vám jde o zdraví vlasů. Co by šampon na vlasy neměl obsahovat? V první řadě jsou to silikony. Silikon je uměle vyrobená látka. Sám o sobě není nebezpečný, ani zdraví škodlivý. Na vlasy působí jako klec, ve které uzamkne vlhkost. Jsou pak jemné a hedvábné. Problém je však v tom, že tato ochranná vrstva zabrání pronikání výživných látek do vlasového folikulu. Příliš časté používání takového šamponu může mít za následek hromadění silikonu. Vlasy nakonec ztrácejí lesk, jsou slabší a náchylnější k lámání, dokonce si můžete všimnout i nadměrného vypadávání vlasů. (zdroj) Takže i zde platí, že méně je někdy více. Nebo se zaměřte na přírodní složení šamponu, kde s jistotou nenatrafite ani na další nežádoucí složky, jako jsou ftaláty, parabeny a sulfáty.

Jaké jiné faktory stojí za zpomalením růstu vlasů?

Kromě vlasové kosmetiky, která patří k ovlivnitelným faktorům, jsou zde další činitele. Některé je také možné změnit, případně eliminovat, ale s některými už nic nenaděláme.

7 faktorů, které mohou být příčinou pomalého růstu vlasů:

  1. Časté používání fénu, kulmy nebo žehličky
  2. Nízký příjem vitamínů a živin
  3. Stres
  4. Hormonální nerovnováha
  5. Genetika
  6. Věk
  7. Pohlaví (zdroj)

Tyto faktory mohou způsobit i daleko vážnější problém, než je jen zpomalený růst vlasů. Už chybí jen krůček od vypadávání, což může vést až k alopecii. Tento stav již vyžaduje komplexnější řešení.

Jak urychlit růst vlasů

Přejděme na příjemnější část článku, jakou urychlení růstu vlasů určitě je. Co můžete dopřát svým vlasům, aby byly pevné, zdravé a aby rostly rychleji? Určete kvalitní šampon, sejde se i nějaké to sérum či olej a v neposlední řadě i výživa zevnitř.

Vlasová kosmetika pro rychlejší růst vlasů

Vlasová kosmetika vám nemusí uškodit, právě naopak, dáte-li přednost kvalitě, může vás příjemně překvapit účinkem. Jak urychlit růst vlasů? Základem je přírodní složení. Ať už jde o šampon nebo jiný druh přípravku na vlasy, přírodou nic nezkazíte.

Šampon na růst vlasů

Zázvor na dřevěné desce

Začněme tedy šamponem. Na trhu je množství šamponů na růst vlasů, které slibují hory – doly, ale jen pár z nich skutečně stojí za vyzkoušení. Při zpomalení růstu vlasů jsme si řekli, co by šampón neměl obsahovat. Nyní si povíme, co by mělo být součástí jeho složení, aby přinesl slíbený efekt. Jak jinak, budeme se držet zejména přírodních prvků.

4 přírodní složky šamponu pro růst vlasů:

  1. Zázvor – snižuje oxidační stres, urychluje růst vlasů, uvolňuje cévy a stimuluje průtok krve, zklidňuje podrážděnou pokožku. (zdroj) (zdroj)
  2. Tujovec východní (Platycladus orientalis) – blokuje enzym 5-alfa reduktázu a podporuje růst vlasů. (zdroj)
  3. Stavikrev mnohokvětý (Polygonum multiflorum) -prodlužuje anagenní fázi a zastavuje účinek androgenu v buňkách dermální papily (blokuje DHT). (zdroj)
  4. Kofein – stimuluje růst vlasů a zastavuje jejich vypadávání. Pomáhá blokovat účinky DHT v mužských vlasových folikulech a prodlužuje anagenní fázi. (zdroj)

Olej / sérum pro růst vlasů

Šamponem by péče o vlasy končit neměla. Pro podporu růstu vlasů a prevenci jejich vypadávání se poohlédněte i po séru nebo oleji na vlasy. Rozdíl mezi sérem a olejem je v konzistenci a složení. Zatímco sérum má nízkomolekulární složení a jeho vstřebávání je díky tomu efektivnější, v oleji jsou molekuly větší. Nevýhodou však je, že sérum se bez konzervačních látek neobejde. Oleje tyto látky nepotřebují, což otevírá cestu čisté přírodě a využívání její plné síly. (zdroj)

Podívejme se tedy na látky, které by mohlo obsahovat sérum pro růst vlasů :

  • Minoxidil – silný vasodilatátor (rozšiřuje cévy). Prokrvení vlasových folikulů podporuje růst vlasů. Účinky minoxidilu potvrdila i studie z roku 2019. (zdroj)
  • Finasterid – podobné účinky jako minoxidil.
  • Ketokonazol– potlačuje účinky 5-alfa reduktázy, zároveň odstraňuje plísňové infekce způsobené houbou Malassezia. (Zdroj)
  • Aminexil– také se vyznačuje účinky podobnými minoxidilu.
  • Saw palmetto – působí jako blokátor 5-alfa reduktázy.
  • Vitamíny – zejména vitamíny skupiny B, C a D.
  • Extrakty z rostlin – mezi rostliny, které stimulují růst vlasů patří například zázvor, kokos, bambus, aloe vera a jiné.

Tři lahvičky s olejem

Oleje, které podporují růst vlasů:

  • Olej z pšeničných klíčků – je zdrojem omega 6 mastných kyselin. Mezi ně patří také kyselina linolová, která vyživuje a posiluje vlasy. Kromě toho zabraňuje předčasnému vypadávání a tvorbě lupů. Účinky oleje umocňuje i vitamin E. (Zdroj)
  • Ricinový olej – prokrvuje vlasové folikuly, což vede ke stimulaci růstu. Má zároveň ochrannou funkci, díky čemuž můžete předejít i vysušení a lámání vlasů. S jeho pomocí se můžete zbavit i lupů. (Zdroj)
  • Zázvorový olej – má stimulační vlastnosti, blokuje DHT a snižuje oxidační stres. (Zdroj)
  • Olej ze semen mrkve – je zdrojem vitamínů C a E, takže pomáhá cirkulaci krve ve vlasové pokožce. Zároveň vlasy posiluje, dodává jim lesk, zabraňuje jejich lámání a chrání je před vnějšími vlivy. (Zdroj)
  • Dýňový olej – schopnost dýňového oleje blokovat 5-alfa reduktázu byla prokázána v roce 2014. Tehdy proběhla studie, ve které se zkoumal účinek tohoto oleje na růst vlasů u mužů s androgenní alopecií. (Zdroj)
  • Arganový olej – obsahuje vitamín E, který má příznivý vliv na růst vlasů. Je zdrojem antioxidantů a mastných kyselin. Ty chrání před poškozením volnými radikály. (Zdroj)
  • Máslo ze semen manga – zdravý růst vlasů podporují omega 9 a omega 6 mastné kyseliny. Obsahuje také vitamíny A, C a E. (Zdroj)

Collagen pro vlasy

Zlaté a bílé bublinky znázorňující kolagen

Kolagen je hlavní bílkovinou v lidském těle. Působí jako pojivo v kostech, vazivech, kloubech, svalech, zubech, střevech či v pokožce. Není divu, že jsou kolagenové doplňky tak vyhledávané. Nakonec, produkce kolagenu v těle se postupujícím věkem snižuje, až se kolem 40 roku zcela zastaví, takže užívání kolagenu formou doplňků je určitě na místě.

A co vlasy? Má kolagen významné účinky i na ně? Samozřejmě, že ano. Pro udržení zdravých vlasů, brady, nehtů a pokožky je nejvhodnější kolagen typu 1, neboť je skvělým bojovníkem proti volným radikálům.

Další vlastnosti kolagenu typu 1:

  • Regenerace vlasových folikulů.
  • Zpomalení vypadávání vlasů.
  • Zmírnění předčasného šedivění.
  • Obsahuje aminokyselinu hydroxyprolin, která vytváří primární složku vlasů, a to keratin.
  • Jeho molekuly jsou menší, díky čemuž je biologicky dostupnější.

První dva body byly dokonce předmětem studie, která účinky kolagenu typu 1 nejen potvrdila, ale přinesla i zjištění, že zmírňuje předčasné šedivění vlasů. (Zdroj)

Kde takový kolagen naleznete? 100% kolagenových peptidů typu 1 se nachází v mořském kolagenu, který je získán z ryb. Na trhu se s tímto kolagenem přímo roztrhl pytel, což může výběr značně komplikovat. Natrefíte na matoucí složení, různé příchutě a množství obsaženého kolagenu v jedné dávce. Pak váháte, jestli si koupit tablety, tekutý kolagen nebo zvolit raději kolagen ve formě prášku. Hledání nejlepší volby vás může stát spoustu času a než se dostanete k tomu, co vám vyhovuje, možná utratíte i více peněz než jste měli v plánu. Tak pojďme pěkně popořádku.

Složení– kvalitní kolagen by měl být čistý. To znamená, že by neměl obsahovat žádné konzervační látky, umělá sladidla, cukr, lepek.

Příchutě– příchuť není vždy otázkou umělého aroma. Pokud vám vadí chuť a vůně po rybách, zaměřte se raději na kolagen s přírodním sladidlem.

Množství kolagenu v jedné dávce– zde platí, že čím více kolagenu, tím lépe.

Tablety– jsou pohodlné, co se týče užívání. Ovšem vstřebávání už nemusí být 100%.

Tekutý kolagen – má lepší vstřebávání, užívání je pohodlné, ale doba použitelnosti bývá kratší.

Kolagen ve formě prášku – hydrolyzovaný kolagen. Prášek se vydělává ve vodě, čímž získáte nápoj. Tekutina se vstřebává nejlépe a výhodou je také delší trvanlivost. Opět se však vyhněte umělým sladidlům a konzervačním látkám. Trváte-li na příjemné chuti, nejlepší volbou je přírodní sladidlo, například stévie. Vstřebávání kolagenu podporuje vitamín C, takže se můžete zaměřit i na přípravek, který již tento vitamín obsahuje. Nemusíte tak užívat další preparáty. Kromě toho je vitamín C výborným pomocníkem při péči o vlasy, protože předchází předčasnému stárnutí pokožky a vlasů. Navíc podporuje imunitní systém. (Zdroj)

Vitamíny na vlasy

Kruhový graf s vitamíny a potravinami

Pokračujeme výživou zevnitř, protože ta je stejně důležitá jako vnější péče. Kromě doplňování kolagenu a již zmiňovaného vitamínu C existují i ​​další látky, vitamíny a minerály, které vlasy potřebují.

Vitamíny pro růst vlasů:

  • Vitamíny skupiny B
    • B1 (thiamin) – tvorba nových buněk, potřebných pro růst vlasů.
    • B2 (riboflavin) – podpora buněčného metabolismu, uspokojuje energetické potřeby vlasových folikulů.
    • B3 (niacin) – prokrvuje pokožku, čímž zásobuje vlasové folikuly kyslíkem.
    • B5 (kyselina pantothenová) – vyživuje vlasové folikuly a podporuje růst vlasů.
    • B6 (pyridoxin) – podporuje metabolismus vlasových proteinů, keratinu a melaninu ve vlasových folikulech.
    • B7 (biotin) – posiluje vlasy, podporuje jejich zdravý růst.
    • B9 (kyselina listová) – podílí se na všech procesech buněčného dělení a růstu.
    • B12 (kobalamin) – je důležitý pro krvetvorbu a zpomaluje vypadávání vlasů.
  • Vitamin D3– jeho nedostatek je jednou z nejčastějších příčin alopecie. Stojí za správnou funkcí vlasových folikulů a vlasového cyklu.
    •  

Minerály pro růst vlasů:

  • Hořčík (magnesium)– zpevňuje vlasové folikuly a zabraňuje vypadávání vlasů, zároveň stimuluje jejich růst.
  • Vápník (vápník)– podporuje vylučování hormonů a enzymů, které jsou potřebné pro zdravý růst vlasů.
  • Měď– ocení ji vlasy, kůže, pojivové tkáně a krevní kapiláry. Zabezpečuje správnou funkci elastinu, kolagenu a keratinu.
  • Zinek– je důležitý při syntéze kolagenu a bílkovin. Je účinný proti vypadávání vlasů a lámavosti nehtů.
  • Selen– může zlepšit stav vlasů, podporuje jejich růst a neutralizuje volné radikály.

Další látky, které podporují růst vlasů:

  • Aminokyseliny
    • N-acetyl L-cystein – zpomaluje proces stárnutí a zmírňuje poškození buněk, čímž přispívá k celkové kondici vlasových folikul. Studie, která byla publikována v roce 2020, tvrdí, že NAC chrání a podporuje životaschopnost a proliferaci keratinocytů (novotvorba hlavních buněk pokožky). (Zdroj)
    • L-methionin – důležitá součást bílkovin. Podporuje tvorbu kolagenu, urychluje buněčný metabolismus a brání lámavosti vlasů. Kromě toho zajišťuje správné vstřebávání selenu a zinku.
    • Metylsulfonylmetán (MSM) – má příznivý vliv na vlasy, bradu, nehty a kůži
  • Kyselina hyaluronová – jejím úkolem je zajistit pokožce pružnost, zářivost a hydrataci a napomáhá tvorbě nových buněk ve vlasových folikulech.

Jaké jsou další metody pro rychlejší růst vlasů?

Existují také další způsoby, jak urychlit růst vlasů. Pomoci může změna jídelníčku či kvalitní masáž.

Potraviny pro rychlejší růst vlasů

Fast Food, slazené nápoje a přesolené chipsy to nejsou. Prohlédněte si tabulku potravin, které mohou urychlit růst vlasů.

LososOmega-3 mastné kyseliny
Listová zeleninaVitamíny A, C, železo, vápník
FazoleŽelezo, zinek, vitamín B7 (biotin), bílkoviny
Libové tmavé masoŽelezo, vitamíny skupiny B
VejceBiotin
ÚstřiceZinek
Sladká bramborVitamín A (Zdroj)
Kuřecí masoŽivočišné bílkoviny
Dýňová semínkaVitamíny B1 – B4
MandleVitamín E
ČočkaŽelezo (Zdroj)

Masáž hlavy

Pokud se ptáte, jak na rychlejší růst vlasů, jednou z odpovědí může být také masáž hlavy. Tu můžete provádět pokaždé, když si myjete vlasy. Jemným kroužením bříšky prstů po pokožce hlavy dosáhnete lepší prokrvení vlasových folikulů. Efektivnější masáž vám však poskytne dermaroller. Titanové mikrojehličky na válečku vytvoří drobné vpichy, což nutí pokožku regenerovat se. (Zdroj) Maximálního účinku můžete dosáhnout kombinací dermarolleru s minoxidilem. Jedná se o účinnou látku, která prokazatelně podporuje růst vlasů. (Zdroj) Souběžné používání stimuluje růst nových vlasů mnohem rychleji. (Zdroj)

Vyhněte se gumičkám

Trakční alopecie způsobená těsným účesem

Pokud používáte gumičky do vlasů příliš často, pravděpodobně si koledujete o trakční alopecii. Problémy nastávají zejména těsným sepnutím vlasů, kdy jsou vlasové folikuly v neustálém napětí. Zkuste změnit účes, nebo alespoň střídejte místo sepnutí vlasů na pokožce hlavy. Pokud se gumiček nechcete vzdát, zvolte menší zlo v podobě látkových gumiček. (Zdroj)

Pravidelným zastřihováním k rychlejšímu růstu vlasů

Zastřihování vlasů má smysl, pokud je cílem odstranění krepovitých konečků. Přispějete tak k celkovému zdraví vlasů a jejich krásnějšímu vzhledu. Pravidelným zastřihováním můžete dokonce lámání vlasů předejít dříve než budou vypadat jako koště. No bohužel, není to cesta, jak na rýchlejší růst vlasů. Stříhání nemá žádný vliv na vlasové folikuly. (Zdroj) Je to jen jeden z mnoha mýtů o vlasech.