Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Růst vlasů ovlivňuje celá řada faktorů, od genetické výbavy, přes věk, až po celkovou kondici a zdravotní stav jedince. Rychlost růstu vlasů je individuální.

Abychom dokázali pomoci vlasům růst, případně zabránili jejich vypadávání, musíme nejprve pochopit, jak vlasy rostou. Ale ještě předtím než přejdeme k samotnému růstu, nezaškodí, vysvětlíme-li si strukturu vlasu.

Obsah článku:
Struktura vlasu
Jak funguje růst vlasů
Fáze růstu vlasů
Jak rychle rostou vlasy?
Co ovlivňuje růst vlasů a jak jej umíme podpořit
Co je nejlepší pro růst vlasů?

Vlas se skládá ze 2 základních částí:

  • Stvol (scapus pili) – část vlasu nad pokožkou
  • Kořen (radix pili) – část vlasu pod úrovní pokožky

Vlasový stvol, tedy část nad pokožkou, se skládá ze 3 částí:

  • Kutikula – vnější vrstva vlasu, která svou strukturou připomíná šupiny šišky. Má ochrannou funkci, vlas chrání před vnějšími vlivy a mechanickým poškozením.
  • Vlasová kůra – nachází se pod kutikulou, tvoří převážnou část vlasu. Její vlastnostmi jsou elasticita a pevnost.
  • Medule (dřeň) – kanálek ​​uprostřed vlasu. U zvířat plní izolační funkci, u člověka tuto vlastnost již nemá.

Kořen vlasu, takzvaný folikul, je tkáň, ze které vlas vyrůstá. Tvoří ho vlasová cibulka, obalená vlasovými pochvami. Jeho součástí jsou dále mazové žlázy, krevní cévy, a také sval, který má na starosti „postavení“ vlasu. Pokud je vám zima a máte husí kůži, jsou to právě tyto svaly, které vám „vzpřímí“ chlupy. (zdroj)

Jak funguje růst vlasů

Všechno to začíná už v děloze. Během nitroděložního vývoje je dána kvalita a hustota vlasů. Ale odkud se vzaly? Jak rostou? Ve vlasové cibulce se tvoří nové buňky. Probíhá jejich dělení, následně se k sobě lepí a tvrdnou. Z takové skupiny buněk se vyvine celý vlas. Jelikož nové buňky se neustále tvoří, vytlačují ty ztvrdlé, dokud nakonec nevyjdou ven z pokožky v podobě vlasu. (zdroj)

Fáze růstu vlasů

Nyní, pokud už máme představu o struktuře vlasů a o tom, jak rostou, povíme si něco o fázích jejich růstu. Někteří odborníci uvádějí, že vlas má 3 fáze růstu, ale mnozí vědci rozdělili poslední fázi na dvě části, takže toto jsou 4 fáze růstu vlasů:

  1. Růstová fáze (anagen)
  2. Přechodná fáze (katagen)
  3. Klidová fáze (telogen)
  4. Fáze uvolňování (exogen)

V růstové fázi dochází k již zmiňovanému dělení buněk, které následně vlas vyhánějí tlakem ze spodu. Pokud se ve vlasovém folikulu vyčerpá ložisko buněk a folikul se zmenšuje, vlas přestává růst.

Nastává přechodná fáze, kdy vlasový folikul začne odumírat. Odděluje se od spodní části folikulu, ale stále zůstává na svém místě. Vlasová cibulka se degeneruje. Zbylé buňky ve folikulu vytvoří obal, který obklopuje původní vlas.

V klidové fázi vlas neroste, ale obvykle ani nevypadává. Je to jakýsi „odpočinek“ vlasu. V této fázi dochází také k tvorbě nových vlasů ve folikulech, které uvolnily vlasy v přechodné fázi.

Potom následuje vypadnutí vlasu, takzvaný exogen a celý proces v podstatě začíná znovu. (zdroj)

Obrázek z freepik.com

Jak rychle rostou vlasy?

Než vlas projde všemi fázemi, trvá to 3 až 4 roky. Jak dlouho však trvají jednotlivé fáze?

Začněme tedy první, růstovou fází. Ta může trvat od několika měsíců, až do 10 let, ale průměr je 3 roky. Závisí na signálech, které dostává vlasový folikul z okolní pokožky, cév a také vláken v mezibuněčné hmotě. V anagenní fázi se nachází přibližně 90% vlasů na hlavě.

Přechodná fáze, takzvaný katagen, trvá kolem 2 až 3 týdnů. Je to samozřejmě také individuální. V této fázi se nachází přibližně 5% vlasů.

Klidová fáze může trvat 2 až 3 měsíce. Odhaduje se, že 10 až 15 % vlasů se nachází právě v této fázi.

Fáze uvolňování je součástí klidové fáze, respektive jejím prodloužením a trvá 2 až 5 měsíců. (zdroj)

Pro představu, vlas dokáže narůst přibližně o 1 až 1,5 cm za měsíc, čili 12 až 18 cm za rok.

Co ovlivňuje růst vlasů a jak jej umíme podpořit

Růst vlasů ovlivňuje 5 faktorů:

  1. Genetika – ovlivňuje rychlost růstu vlasů stejně jako jejich vypadávání.
  2. Pohlaví – mužům rostou vlasy rychleji než ženám.
  3. Věk – vlasy rostou nejrychleji ve věku od 15 do 30 let, pak se růst zpomaluje. Věkem některé vlasové folikuly zcela přestanou fungovat, což může vést až k alopecii.
  4. Výživa zevnitř – zdravý životní styl v podobě vyvážené stravy a pohybu značně ovlivňuje rychlost růstu vlasů, jejich kvalitu a zdraví vlasové pokožky. (zdroj)
  5. Výživa z venku – vhodnými přípravky dokážete růst vlasů urychlit, dokonce i dosáhnout toho, aby vám začaly růst vlasy nové.

Genetickou výbavu, pohlaví a věk bohužel ovlivnit nevíme, i kdybychom jakkoli chtěli. Přesto umíme podpořit růst vlasů a zmírnit jejich vypadávání, které je zapříčiněno právě těmito faktory. Požadovaného efektu dokážete dosáhnout například správnou životosprávou a volbou vhodné vlasové kosmetiky.

Co je nejlepší pro růst vlasů?

Jak jsme již naznačili, při péči o vlasy je důležitá zdravá a vyvážená strava. To znamená, že by měla obsahovat mnoho vitamínů a minerálů.

Mezi potraviny, které vlasům prospívají, patří:

  • Ořechy, hnědá rýže, oves – obsahují biotin
  • Olivový olej, avokádo – obsahují vitamín E
  • Vajíčka, špenát, zelený hrášek – obsahují bílkoviny
  • Celozrnné obiloviny
  • Vlašské ořechy, ryby – obsahují esenciální mastné kyseliny

Další vitamíny a minerály, na které byste neměli zapomenout:

  • Železo – červené maso, pečeně
  • Vitamin B – ořechy, zelí, brokolice, losos, fazole, vepřové a kuřecí maso
  • Vitamin C – citrusové plody, jahody, rybíz, paprika, brokolice, čínské zelí, kedluben
  • Zinek – dýňová semínka, ústřice, luštěniny, ořechy, maso
  • Vitamin A – kedluben, kapusta, dýně, sladké brambory, hovězí a jehněčí maso (zdroj)
  • Vitamin D – sluneční záření, ryby, houby

Pokud nedokážete přijmout všechny tyto vitamíny formou pestré a vyvážené stravy, je zde možnost sáhnout po náhradách. Na trhu se nacházejí různé suplementy, které vám pomohou doplnit potřebné látky. Vybírejte si ovšem kvalitní doplňky stravy, případně se poraďte s lékařem či lékárníkem.

Více o vitamínech na růst vlasů a také o potravinách s jejich obsahem, se dozvíte v samostatném článku.

Příroda nenabízí jen zdravé potraviny ke konzumaci, ale využít můžete také rostliny, které mají blahodárné účinky na pokožku a vlasy. Jsou určeny zejména pro lokální péči a najdete je ve formě různých šamponů a tonik. Vlasová kosmetika s obsahem aloe vera, ženšenu, zázvoru, rozmarýnu či lopuchu vám může přinést docela uspokojivé výsledky. (zdroj)

Při lokální péči ještě chvíli zůstaneme. Existuje totiž řešení, které může podpořit a urychlit růst vlasů. Je jím Minoxidil. Ten je dostupný ve formě roztoku nebo pěny. Záleží na vás, jaké dáte přednost.

Co je vlastně Minoxidil?

Minoxidil je léčivo, které v místě aplikace rozšiřuje cévy a vlásečnice, čímž stimuluje vlasové folikuly a podporuje tak jejich růst. Samozřejmě výsledek se objeví až po několika měsících, takže se vyzbrojte trpělivostí. Ostatně žádný přípravek, který podporuje růst vlasů, nemá takové zázračné účinky, abyste se ze zdravých a hustých vlasů mohli těšit už do pár týdnů. Chcete-li se dozvědět více, přečtěte si samostatný článek, ve kterém se dozvíte i to, jak jej aplikovat, jaké je dávkování a také, jaké jsou jeho vedlejší účinky, výhody a nevýhody.

Nesmíme zapomenout ani na kvalitní masáž hlavy, která pokožku prokrví. Můžete si ji dopřát sami v pohodlí domova, nebo navštívit odborníka, který ví, jak takovou masáž provádět. Na masáž hlavy si vystačíte s vlastními prsty, respektive bříšky prstů. Vytvářením krouživých pohybů zrychlíte cirkulaci krve v pokožce, čímž můžete stimulovat vlasové folikuly a podpořit růst vlasů. Masáž zároveň pomáhá při migrénách, nespavosti, vysokém krevním tlaku a také zmírnění stresu, který často stojí za problémem s vypadáváním vlasů. (zdroj)

Řešením na podporu růstu vlasů může být také mezoterapie. Je to metoda, která se v estetické dermatologii používá k revitalizaci pokožky obličeje, krku, dekoltu či při redukci celulitidy. Uplatnění si však našla také při ošetření vlasů a vlasové pokožky. Mezoterapie zabraňuje vzniku enzymů, které způsobují ztrátu vlasů. Zároveň stimuluje cirkulaci krve, čímž podporuje růst nových vlasů.

Co budete potřebovat pro mezoterapii?

V tomto případě se také můžete obrátit na odborníka, ale v dnešní době to už nemusí být nutné. Mezoterapii si lze jenoduše udělat i doma. K tomu vám poslouží dermaroller. Je to jehličkový váleček, který vytváří drobné vpichy. To se vám hodí v kombinaci s Minoxidilem, který se díky těmto vpichům dostane hlouběji pod kůži, a tím se efektivně zvýší jeho účinek. Nezapomínejte však na hygienu a po každém použití dermaroller pečlivě vydezinfikujte. Také byste ho neměli nikomu půjčovat. Předejdete tak mnoha komplikacím, které mohou v opačném případě nastat.