Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Pokud máte problém s nadměrným vypadáváním vlasů, které může být i následkem onemocnění, jako je například Covid 19, nebo jen chcete urychlit jejich růst, existuje řada řešení. Mezi ně patří i Minoxidil.

Obsah článku:
Co je Minoxidil?
Minoxidil na vlasy a vousy
Minoxidil – zkušenosti a recenze
Rogaine vs. Minoxidil. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Jak aplikovat Minoxidil
Dávkovaní
Vedlejší účinky
Cena

Co je Minoxidil?

Minoxidil ve formě pěny

Minoxidil byl vyvinut primárně k léčbě vysokého krevního tlaku. Užíval se orálně, ale nesl s sebou i jistý vedlejší účinek. Lidé, kteří jej užívali, zpozorovali zvýšený výskyt ochlupení na jistých částech těla. To bylo pro vědce impulsem k vývoji roztoku, který známe dnes. FDA jej schválila v roce 1988, avšak pouze k léčbě mužského vypadávání vlasů. Ženy se dočkaly až v roce 1991. Následně byl v roce 2006 vytvořen Minoxidil ve formě pěny.

Aplikuje se lokálně a funguje tak, že prodlužuje růstovou fázi vlasu (anagen). Po aplikaci na pokožku nutí vlasové folikuly projít růstovým cyklem rychleji, přičemž se opět dostávají do anagenní fáze. Právě to bývá důvodem výraznějšího vypadávání vlasů po nasazení Minoxidilu. Je to však důkaz, že opravdu zabírá. Po počátečním zvýšení ztráty vlasů následuje ustálený stav, kdy vám začnou růst nové vlasy. (zdroj) Kromě toho rozšiřuje krevní cévy (vazodilatace), což také pozitivně ovlivňuje vlasové folikuly a růst vlasů.

Minoxidil je účinný zejména u lidí s androgenní alopecií, a to bez ohledu na pohlaví. Ženy by si ale měly vybrat 2% koncentrát, zatímco muži mají k dispozici 5%.

Minoxidil na vlasy a vousy

Mužská brada, respektive porost na ní, se odjakživa považuje za symbol síly a mužnosti. Čím delší a hustší, tím lépe. V minulosti udávala postavení ve společnosti a muži díky ní sklízeli uznání a respekt. Doba se od té doby změnila a dnes je brada spíše vkusným doplňkem, ale stále evokuje dominantnost. Průzkumy ukázaly, že ženy dávají přednost bradatým mužům, protože působí starší a zkušenější.

Pokud však nepatříte ke šťastlivcům, kteří mají bujnou bradu, možná vás napadlo použít Minoxidil. Použití Minoxidilu na bradu či na jinou obličejovou část však zatím není vědecky podloženo a neexistují důvěryhodné výzkumy. Doposud se tím zabývala pouze jedna studie, publikovaná v časopise Journal of Dermatology. Bylo zjištěno, že účinek Minoxidilu byl jen o něco lepší než placebo. FDA ho schválila jen pro aplikaci v oblasti hlavy, konkrétně temene. Ale lidé přesto experimentovali a jsou dostupné výsledky, ale podotýkáme, že nejsou příliš relevantní.

Paradoxem ale je, že Minoxidil může skutečně pomoci získat hustší porost na bradě. Tedy alespoň podle lidí, kteří na vlastní zodpovědnost takový experiment podstoupili.

Cyklus růstu vlasů na pokožce hlavy trvá roky, ale cyklus ochlupení obličeje a jiných částí těla je značně kratší. U brady trvá jen pár měsíců. Účinek Minoxidilu se tak může v tomto případě jevit jako rychlejší. Krevní cévy v oblasti obličeje jsou navíc větší než na hlavě, takže vazodilatace může být účinnější a vlasy vypadávají pomaleji. (zdroj)

V případě, že se rozhodnete používat Minoxidil na bradu, buďte opatrní a počítejte s možnými vedlejšími účinky, které zahrnují podráždění či zarudnutí pokožky, neočekávaný výskyt ochlupení na jiných místech obličeje nebo jiný odstín barvy chlupů.

Pro aplikaci v oblasti obličeje si vyberte Minoxidil o koncentraci nejméně 3%. Použití je stejné, jako v oblasti hlavy. Dvakrát denně naneste malé množství na bradu a postup opakujte po dobu 16 týdnů.

Minoxidil – zkušenosti a recenze

Od kdy je Minoxidil schválen k lokální aplikaci za účelem léčby androgenní alopecie u žen a mužů, uplynula dostatečně dlouhá doba na to, abychom měli k dispozici spolehlivé recenze přímo od uživatelů.

„Minoxidil mi koupila moje žena, používám ho už 5 měsíců. Na vrchu hlavy jsem byl úplně plešatý, vlasy jsem měl jen po stranách. Teď mi začínají růst vlasy všude, ale jsou zatím jen tak jemné. Postupně se zahušťují. Používám ho 2krát denně a jsem příjemně překvapen výsledky. Jedinou nevýhodou je, že se po něm vlasy mastí.”

„Zatím ho používám jen 3 měsíce a byl jsem trochu skeptický, i přes dobré recenze. Bál jsem se vedlejších účinků, ale neměl jsem co ztratit. První měsíc se nedělo nic, ve druhém měsíci nastalo vypadávání, to mě dost vystrašilo. Ale bylo to normální, takže jsem se nenechal odradit. Ve třetím měsíci pozoruji jemné chloupky a plešatá místa se začínají zakrývat.”

„Jsem žena a Minoxidil používám 5 měsíců. Moje vlasy jsou plnější a hustší, než v teenagerském věku. Buďte trpěliví, trvá nejméně 4 – 6 měsíců, než uvidíte výsledky. Plešatá místa zmizela, řídnutí zmizelo. Roztok se však vstřebává lépe než pěna. Používám ho večer, protože je trochu mastný, ale ráno je to pryč.”

Tyto zkušenosti s Minoxidilem jsou jen zlomkem recenzí, které jsme četli. Samozřejmě, objevily se i negativní ohlasy, většinou od uživatelů, kteří léčbu vzdali po pár týdnech. Setkali jsme se také s vedlejšími účinky, kvůli kterým lidé přestali Minoxidil používat. Jednalo se zejména o zarudnutí pokožky v místě aplikace, což opravdu patří k možným vedlejším účinkům. Ve velké části recenzí však lidé hodnotí Minoxidil kladně, jsou s ním spokojeni a neplánují s jeho používáním přestat.

Rogaine vs. Minoxidil. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Co je Minoxidil, už víme. Určitě jste se však setkali také s názvem Rogaine. Co je Rogaine a jak souvisí s Minoxidilem?

Rogaine je lék na opětovný růst vlasů s aktivní složkou Minoxidil.

Minoxidil Kirkland je generická forma Rogaine. Co to znamená? Generikum je alternativní lék k originálu, přičemž obsahuje stejné účinné látky a je k dispozici ve stejných koncentracích a formách, jako originální lék. Účinky jsou také identické a splňují stejné kvalitativní standardy. Vzhledem k tomu, že výrobci generických léků je nevyvíjejí od začátku a neprovádějí nákladné a zdlouhavé klinické studie, mohou tyto léky nabízet levněji než originály. (zdroj) To je případ i našeho Minoxidilu.

Jak aplikovat Minoxidil

Používání Minoxidilu není náročné ani složité. Jedna dávka představuje 1 ml. Dvakrát denně jemně vmasírujte toto množství do čisté a suché pokožky hlavy. Následně si důkladně umyjte ruce. Přípravek na hlavě nechte vyschnout. Doporučujeme zamezit stékání roztoku do oblasti obličeje, neboť by mohlo vést k nežádoucímu růstu ochlupení. Jelikož doporučená denní dávka je 2 ml, neměli byste ji překročit. Aplikace Minoxidilu ve formě pěny je značně jednodušší než v případě roztoku.

Pro lepší účinnost Minoxidilu jej doporučujeme kombinovat s dermarollerem. Díky drobným vpichům, které tento váleček vytváří na pokožce, se Minoxidil dostane hlouběji pod kůži, což může výrazně posílit jeho účinky.

Dávkování

Jak jsme zmínili výše, množství jedné dávky Minoxidilu je 1 ml, což běžně odpovídá 20 kapkám. Aplikuje se dvakrát denně, ráno a večer. V žádném případě nepřekračujte doporučenou denní dávku 2 ml! Dávkování Minoxidilu ve formě pěny je stejné jako v případě roztoku, přičemž doporučená dávka 1 ml představuje přibližně půl hrníčku pěny. Muži mohou svůj problém s vypadáváním vlasů vyřešit Minoxidilem s 5% koncentrací. Ženy mají k dispozici 2% koncentrát. Upozorňujeme však, že Minoxidil není vhodný pro těhotné a kojící ženy a osoby mladší 18 let! O jeho používání by se měli poradit s lékařem i lidé, kteří trpí onemocněním srdce, ledvin nebo užívají léky na vysoký krevní tlak. Výrazné tlumení účinku Minoxidilu způsobují pak léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové, jako například acylpyrin či aspirin.

Vedlejší účinky

Jako u jiných léků, iu Minoxidilu existují možné vedlejší účinky, které se však vyskytují jen zřídka.

12 vzácných vedlejších účinků Minoxidilu:

  1. Bolesti hlavy
  2. Lokální zarudnutí
  3. Podrážděná pokožka
  4. Návaly horka
  5. Podráždění a pálení očí
  6. Alergická reakce a vyrážka
  7. Potíže s dýcháním
  8. Bolesti v hrudi
  9. Otok ústní dutiny
  10. Malátnost
  11. Zrychlený tep
  12. Náhlý vzestup tělesné hmotnosti

Mezi negativními účinky se zmiňuje i dočasná ztráta vlasů v místě aplikace. Jak jsme však uvedli výše, tento jev je znakem účinnosti, je normální a dočasný. Jako nevýhodu bychom uvedli i krátkou dobu působení. To znamená, že pokud přípravek přestanete používat, do 6 měsíců vám vlasy začnou opět vypadávat. Účinek Minoxidilu se s dalšími ztrátami vlasů snižuje, takže pokud se v takovém případě vrátíte k jeho používání, výsledek už nemusí být tak zjevný. Jinak řečeno – Minoxidil je nutno aplikovat dlouhodobě.

Cena

Při srovnávání Minoxidilu s Rogaine jsme uvedli, že Minoxidil je levnější, protože je to generikum. Zároveň je jeho kvalita a účinnost identická s originálem.

Kolik tedy stojí Minoxidil?

Minoxidil si můžete zakoupit ve formě roztoku nebo pěny. Většinou je k dispozici balení, které vám vydrží více měsíců.

Roztok, který vám pokryje období 3 měsíců používání, je v nabídce za 969 Kč.

Pokud jste s Minoxidilem spokojeni, doporučujeme koupi 6-měsíční kúry za 1 549 Kč, což se vám vyplatí více, než když byste měli opakovaně kupovat 3 měsíční balení.

V případě, že chcete vyzkoušet i dermaroller, nejvýhodnější bude, pokud si objednáte set Minoxidilu na 6 měsíců a dermarolleru, což vás vyjde na 1 899 Kč.

Pokud jste dali přednost pěně před roztokem, najdete ji v 6-měsíční zásobě s cenou 3 490 Kč, pěna Minoxidil na 3 měsíce stojí 1 990 Kč a vybrat si můžete také pěnu na 2 měsíce za 1 490 Kč. Pěna je sice dražší než roztok, ale její aplikace je mnohem jednodušší a pohodlnější.