Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Vypadávání vlasů u žen může zapříčinit několik faktorů. Špatná životospráva, stres nebo je to prostě přirozený jev stárnutí.

Ženské tělo je také vystaveno neustálému působení hormonů. Ať už vlivem menstruačního cyklu, těhotenství, kojení nebo menopauzy.

Každopádně je nadměrné vypadávání vlasů u žen nepříjemností, se kterou se setká snad každá.

Obsah článku:
Příčiny vypadávání vlasů u žen
Vypadávaní vlasů v těhotenství
Vypadávání vlasů u žen po porodu
Vypadávání vlasů u žen během kojení
Hormony a menopauza
Jak zastavit vypadávání vlasů a pomoci jim růst

Příčiny vypadávání vlasů u žen

Jak jsme zmínili již v úvodu, vypadávání vlasů u žen může mít různé příčiny.

19 nejčastějších příčin, proč vám mohou vypadávat vlasy:

  1. Anémie (nedostatek železa)
  2. Nedostatek vitamínů a stopových prvků
  3. Špatná životospráva
  4. Nesprávná péče o vlasy
  5. Hormonální nerovnováha (menopauza, těhotenství, kojení)
  6. Onemocnění či porucha štítné žlázy
  7. Nepravidelný menstruační cyklus
  8. Autoimunitní onemocnění (celiakie, diabetes, lupus…)
  9. Stres
  10. Drastická dieta
  11. Nedostatek pohybu
  12. Covid 19 a jiné virové a bakteriální infekce
  13. Dermatologické onemocnění
  14. Léky
  15. Hormonální antikoncepce
  16. Radioterapie
  17. Genetická predispozice
  18. Dlouhodobé napínání vlasů ( účes)
  19. Drogy, alkohol, kouření

Ve většině případů se setkáváme s kombinací několika možných příčin alopecie. Stačí, že používáte nevhodný šampon, máte nedostatek pohybu a užíváte hormonální antikoncepci a problém s vypadáváním vlasů je na světě. Abyste přišli na pravou příčinu vypadávání vlasů, je často potřebná pomoc dermatologa nebo trichologa.

Pokud jste zpozorovali nadměrné vypadávání vlasů, možná vám pomůže vědomost, s jakým druhem vypadávání máte co do činění.

7 nejčastějších druhů alopecie:

  • Androgenní alopecie – jednoduše řečeno, genetické vypadávání vlasů. U žen se projevuje jako řídnutí vlasů, přičemž existuje rodinná anamnéza. Obecně se tento druh objevuje na pokožce hlavy, ostatní části těla nebývají zasaženy.

  • Alopecia areata – lokální vypadávání vlasů a ochlupení. Na pokožce hlavy, nebo kdekoli na těle, se nacházejí kulatá plešatá místa. Vlasy vypadávají v trsech. (zdroj)

  • Alopecia cicatricielle – představuje skupinu nemocí, které způsobují zjizvení pokožky hlavy, což má za následek vypadávání vlasů. Tento druh alopecie má dvě formy:
  1. Primární – buňky imunitního systému zničily vlasové folikuly (autoimunitní onemocnění)
  2. Sekundární – vypadávání vlasů je následkem fyzického poškození (popáleniny, vytržení vlasů s kořínky), nebo také kožního onemocnění, jako například pásový opar, lupus, plísňová infekce. (zdroj)

  • Traumatická alopecie – vypadávání vlasů zapříčinila nesprávná péče (horké hřebeny, fény, žehličky na vlasy, kulmy, chemické barvení).

  • Alopecia totalis – úplná ztráta vlasů. Tato forma může začínat také jako alopecia areata. Zvyknou ji doprovázet i křehké nehty. (zdroj)

  • Alopecia universalis – kompletní ztráta ochlupení a vlasů. Bohužel tento stav nelze léčit. Nicméně, medicína postupuje správným směrem, takže léčba může být dostupná již v blízké budoucnosti. (zdroj)

Trakční alopecie způsobená těsným účesem
  • Trakční alopecie – zapříčiňuje ji permanentní napětí vlasů při účesu.

Vypadávání vlasů v těhotenství

Těhotenství je období v životě ženy, kdy se téměř každá anomálie považuje za „normální“ stav. Jak jistě tušíte, mohou za to hormonální změny. Zkušenosti žen se různí. Zatímco se jedna může během těhotenství pyšnit nejhustší hřívou, jakou do té doby měla, jiná nachází na svém kartáči stále více a více vlasů. První případ není až takovým problémem. Za krásnými a zdravě vypadajícími vlasy stojí estrogen. Tento hormon je zodpovědný za udržení vlasů ve fázi růstu a zpomalení jejich vypadávání. (zdroj) Deprimující je právě nadměrné vypadávání vlasů u žen, které před těhotenstvím neměly žádné výrazné komplikace, týkající se alopecie.

Proč během těhotenství vypadávají vlasy?

Jednoduše proto, že organismus se musí vypořádat s množstvím změn. Fyzickými, ale také psychickými.

Toto je 6 nejčastějších příčin vypadávání vlasů v těhotenství:

  1. Hormonální změny
  2. Nedostatek živin
  3. Problémy se štítnou žlázou
  4. Deficit železa (anémie)
  5. Stres
  6. Onemocnění a léčba, která má souvislost s těhotenstvím (těhotenská cukrovka, vysoký krevní tlak)

Fakt, že během těhotenství nastávají změny v hormonální rovnováze, není žádným tajemstvím. Vlivem hormonů mají těhotné ženy problém s příjmem potravy. Ranní nevolnosti, které jsou častokrát i celodenní, mohou mít za následek snížený příjem potřebných živin. S tím pak souvisí i nízká hodnota železa. To nakonec vyvolává také značný stres. Onemocnění související s těhotenstvím mohou také negativně ovlivnit stav vlasové pokožky s následkem vypadávání vlasů. Nejčastěji se setkáte s těhotenskou cukrovkou. (zdroj) Všechny tyto faktory spolu souvisí a navzájem se ovlivňují, což může skončit i nadměrným vypadáváním vlasů.

Vypadávání vlasů u žen po porodu

Porodem se opět všechno mění. Pokud jste patřili k té skupině žen, které měly v těhotenství bohaté, zdravě vypadající a husté vlasy, po porodu můžete být zklamaná. Znovu za to mohou hormony. Ty se po porodu začnou dostávat do původních hodnot a vlasy, které se v době těhotenství „držely“ na hlavě, začnou hromadně vypadávat. Některé ženy se ztotožní také s výrazem „extrémní vypadávání vlasů“. Tento stav je sice dočasný, ale určitě vás nepotěší, že může trvat i rok. Pokud po roce problémy nadále přetrvávají, je vhodné navštívit odborníka, protože je pravděpodobné, že jsou za tím i jiné příčiny. Například anémie či porucha štítné žlázy. (zdroj)

Vypadávání vlasů u žen během kojení

S těhotenstvím a porodem se pojí i kojení. Kojení jako takové však vypadávání vlasů nezpůsobuje. Budeme se opakovat, ale pravdou je, že příčinou vypadávání vlasů během kojení jsou opět hormony. Tytéž hormony, které jsou za tento stav zodpovědné po porodu, respektive jejich návrat do normálu. (zdroj)

Hormony a menopauza

V životě ženy přijde období, které známe pod pojmem menopauza nebo klimakterium. Je to přirozený biologický proces, během kterého dochází k fyzickým změnám v ženském těle. Ano, tušíte správně. Roli zde opět hrají hormony. Výzkum naznačuje, že vypadávání vlasů během menopauzy souvisí se sníženou produkcí estrogenu a progesteronu.

Paradoxně, pokles těchto hormonů může v některých případech způsobit zvýšenou produkci androgenů, které sice zmenšují vlasové folikuly na hlavě, ale na tváři můžete zpozorovat jemné ochlupení, podobné tomu na broskvi.

Kromě hormonů však může ztrátu vlasů zapříčinit i vysoká úroveň stresu, různá onemocnění nebo nedostatek živin (zdroj) Samozřejmě je třeba vyloučit jiné příčiny vypadávání vlasů, jako jsou poruchy funkce štítné žlázy nebo anémie.

Jak zastavit vypadávání vlasů a pomoci jim růst

Nadměrnému vypadávání vlasů lze zabránit užíváním vhodných vitamínových doplňků, případně zvolením správného přípravku na vlasy. Většinou ale problém řešíme, až vznikne. Tehdy přicházejí na scénu různé přípravky, tonika, šampony, dokonce i perorální medikamenty, jejichž účinek je často více než diskutabilní. Velmi dobré výsledky má například Minoxidil. O spokojenosti uživatelů svědčí nárůst zájmu o tento produkt, díky čemuž se také drží na top příčkách. Zde musíme upozornit, že pro ženy je určena pouze nižší koncentrace minoxidilu (2%). Během těhotenství a kojení jej však nepoužívejte!

Více se dozvíte také v článku Jak na zdravé a husté vlasy.

Pro zlepšení účinku Minoxidilu můžete vyzkoušet i jehličkový váleček – Dermaroller. Drobné vpichy, které váleček vytváří na pokožce, pomáhají účinným látkám proniknout hlouběji pod kůži.

Při vypadávání vlasů v těhotenství je léčba tohoto stavu značně omezená. Zaměřte se na přírodní extrakty. Vlasy můžete posílit i zevnitř. Užíváním vitamínů a dodržováním vyvážené stravy můžete zmírnit příznaky vypadávání vlasů, ale vždy se nejprve poraďte s lékařem.

Co k vypadávání vlasů po porodu? Zde také nemáte mnoho možností, jak se vypadávání vlasů zbavit. Zvlášť, pokud kojíte. Při kojení doporučujeme stejné produkty jako během těhotenství, tedy s obsahem přírodních složek. Budete potřebovat být trpěliví, protože problém může přetrvávat i rok, než se vaše tělo vrátí do „starých kolejí“. Buďte však klidní, i když se vám může zdát, že to trvá příliš dlouho, dříve či později tento stav odezní.

V menopauze můžete vypadávání vlasů zmírnit již zmiňovaným Minoxidilem, v kombinaci s Dermarollerem. Pozornost zaměřte také na eliminaci faktorů, které se mohou skrývat za nadměrným vypadáváním vlasů. Snížení stresu, zdravý životní styl, pohyb, doplnění vitamínů, omezení používání fénů či žehliček na vlasy, to vše vám může pomoci. Nezaškodí ani konzultace s lékařem. Některé léky totiž mohou způsobovat vypadávání vlasů. (zdroj)