Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Vypadávání vlasů trápí především muže. Dochází k němu v jakémkoli věku a značně ovlivňuje jejich sebevědomí. Mezi příčiny řídnutí vlasů u mužů se řadí také genetická predispozice, stárnutí a hormonální činnost, kdy hlavní roli hraje testosteron.

Obsah článku:
Příčiny vypadávání a řídnutí vlasů u mužů
Kouty a pleš
Jak zastavit vypadávání vlasů

Příčiny vypadávání a řídnutí vlasů u mužů

Jak jsme nastínili v úvodu, mužům mohou vypadávat vlasy z různých důvodů.

Toto je 20 nejčastějších příčin, proč můžete ztrácet nejen vlasy, ale také sebevědomí:

  1. Nedostatek vitamínů a minerálů
  2. Špatná životospráva
  3. Nesprávná péče o vlasy
  4. Hormonální činnost
  5. Onemocnění či porucha štítné žlázy
  6. Autoimunitní onemocnění (celiakie, diabetes, lupus…)
  7. Stres
  8. Operační zákrok
  9. Drastické diety
  10. Nedostatečné prokrvení pokožky hlavy
  11. Znečištěné ovzduší
  12. Sezónní vypadávání vlasů
  13. Stárnutí
  14. Nedostatek pohybu
  15. Covid 19 a jiné virové či bakteriální infekce
  16. Dermatologické onemocnění
  17. Léky
  18. Radioterapie
  19. Genetická predispozice
  20. Drogy, alkohol, kouření

I když se vám tento seznam může jevit jako příliš rozsáhlý, věřte tomu, že všechny tyto faktory jistým způsobem ovlivňují kvalitu a zdraví vlasů a mohou být příčinou jejich padání. U mužů ovšem ztrátu vlasů ovlivňují zejména genetika a hormony. Genetické vypadávání vlasů nazýváme Androgenní alopecie. Až 95% mužů, kteří mají problémy s řídnutím vlasů, mají právě tuto diagnózu. (zdroj)

S mužským vypadáváním vlasů souvisí také hormon dihydrotestosteron. Komplikovaný název, který můžeme zkracovat také jako DHT. Je to vedlejší produkt testosteronu, jehož vlivem se vlasové folikuly zmenšují a následně dochází až ke ztrátě vlasu. Testosteron se na DHT přemění vlivem enzymu, který se přirozeně nachází v mazových žlázách vlasových folikulů. (zdroj)

Existuje ještě jeden faktor, který jsme v seznamu nezmínili, a to etnická příslušnost.

Studie ukázala, že u jedinců evropského původu je vypadávání vlasů u mužů více rozšířené než například u asiatů. V obou případech byl však zaznamenán výskyt androgenní alopecie, která souvisí se stárnutím a tak může být tento stav přirozenou součástí životního cyklu. (zdroj)

Jak se muži vyrovnávají s vypadáváním vlasů?

Velmi obtížně. I když některé ženy tvrdí, že pleš je u mužů svým způsobem sexy a ti se tváří, že jsou na svou plešatost hrdí, není tomu tak. Tedy plešatí muži možná některé ženy přitahují, ale můžeme vám s jistotou říci, že na své kouty ve vlasech hrdí nejsou.

Kouty a pleš u mužů. Proč se tvoří?

U mužů začínají vypadávat vlasy nejčastěji v oblasti čela, kde následně můžete pozorovat takzvané kouty. Ty jsou prvním příznakem alopecie. Ztenčování vlasů pak pokračuje na temeno hlavy, které vede k vypadávání a plešině. Tyto dvě oblasti se postupně rozšiřují a spojují, čímž vytvoří souvislou plešinu, která se táhne od čela až po temeno hlavy. (zdroj

Stále častěji se setkáváme také s vypadáváním vlasů u mužů již v mladém věku.

Proč tomu tak je?

Opět genetika a hormony. Studie, která byla vedena Univerzitou v Edinburghu ve Velké Británii, objevila 287 genetických oblastí a mnoho z těchto genů se spojuje se strukturou a růstem vlasů. Navíc pocházejí z chromozomu X, což znamená, že muži je zdědili po svých matkách. (zdroj)

Hormon DHT jsme již zmínili výše. Kromě toho, že ztenčuje vlasové folikuly, zkracuje vlasový cyklus. Způsobuje předčasné vypadnutí a opětovné dorůstání se oddaluje. Řídnutí vlasů pak začíná být viditelnější.

Jak zastavit vypadávání vlasů

I když se to možná zdá nemožné, vypadávání vlasů u mužů můžete zastavit. Nejvhodnější cestou by však bylo, kdybyste nadměrnému padání vlasů zabránili odstraněním či omezením rizikových faktorů které jsme si vzpomněli v úvodním seznamu. Ale pokud jste již zaznamenali řídnutí vašich vlasů, je čas začít jednat.

Na trhu najdete množství přípravků pro muže, které jsou proti vypadávání vlasů zcela neúčinné. Od šamponů, přes různá tonika, až po medikamenty, které mohou mít i nežádoucí účinky, jak to u léků bývá.

Jak tedy vypadávání vlasů u mužů zastavit?

Jednou ze dvou účinných látek, které jsou schváleny FDA, je Minoxidil. Neustále stoupající poptávka po tomto roztoku či pěně je důkazem účinnosti, takže určitě stojí za vyzkoušení.

Další užitečná věcička je dermaroller. Jedná se o váleček se spoustou jehliček, který vám masíruje pokožku hlavy a vytvářením drobných vpichů pomáhá minoxidilu pronikat do kůže. Kromě použití na pokožce hlavy jej můžete využít všestranně, například i k vyhlazení vrásek a strií.

Při péči o vlasy a vlasovou pokožku by měla být samozřejmostí také vyvážená strava, zdravý pohyb a určitě nezaškodí ani doplnění vitamínů a minerálů. Také si dopřejte dostatek spánku. Relaxujte, vyhýbejte se stresu (pokud je to možné) a pokud jste propadli neduhům, jako jsou alkohol a cigarety nebo drogy, možná by je bylo vhodné omezit. To jistě ocení nejen vaše vlasy, ale celé tělo.

Další 3 rady, jak zastavit vypadávání vlasů u mužů:

  1. Biotin (vitamin B7) – udržuje zdraví vlasů a pokožky. Mezi potraviny s obsahem biotinu se řadí játra, ořechy, vaječný žloutek, květák, hnědá rýže, zelený hrášek, čočka, oves či sója. Co muže určitě potěší, je obsah biotinu i v pivovarských kvasnicích. Tím vás však nenavádíme k nadměrnému pití piva. Nezapomínejte, že alkohol může váš stav zhoršovat.
  2. Masáž pokožky hlavy a prokrvení
  3. Nepoužívejte fény (zdroj)

Určitě jste slyšeli také o možnosti transplantace vlasů. Pokud uvažujete nad tímto řešením, v samostatném článku se dozvíte, jak tento zákrok probíhá, pro koho je vhodný, jaká rizika s sebou nese a rady, jak najít vhodnou kliniku.

Dopřejte si novou hřívu!

Kirkland Minoxidil roztok

klinicky ověřený

zastaví vypadávání vlasů

stimulace růstu nových vlasů

Více info