Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Alopecie je obecný termín pro vypadávání vlasů. Ve své podstatě se jedná o onemocnění těla, při kterém tělo začíná napadat vlastní vlasové folikuly, tedy místa, odkud vlasy rostou a může způsobit ztrátu vlasů a ochlupení na jakékoliv části těla.

Alopecie se může začít rozvíjet v jakémkoliv věku, v mnohých případech a za použití vhodné léčby však pacientům vlasy znovu dorostou během jednoho roku. V praxi existuje několik druhů alopecie. Například alopecie areata způsobuje náhodné vypadávání trsů o velikosti mince kdekoliv na pokožce hlavy, alopecia androgenetika popisuje ustupující vlasovou linii a řídnutí vlasů na temeni a je často brána jako ryze mužská plešatost, která ovšem může postihnout i ženy po menopauze. Alopecia totalis znamená stav při kterém dojde ke ztrátě všech vlasů na hlavě a alopecia universalis je nejvzácnější forma při které dochází ke kompletní ztrátě ochlupení včetně vlasů, v tomto případě se bohužel jedná o neléčitelný stav.

Nejčastějším typem vypadávání vlasů je pravděpodobně androgenetická alopecie. Tento dědičný stav závisí na dihydrotestosteronu (DHT), metabolitu testosteronu.

To v praxi znamená, že tělo napadá svůj vlastní produkt a DHT přiškrcuje vlastní vlasové folikuly snížením krevního toku, takže se folikuly v důsledku miniaturizují až nakonec vypadnou. Tento typ alopecie může vést k úplné plešatosti, ale vypadávání vlasů se obvykle omezuje na pokožku hlavy, folikuly v oblasti obočí a řas nejsou zasaženy.

V případě žen bývá častou formou alopecie trakční, ta je způsobena neustálým napětím vlasů v důsledku účesu (například těsný culík), nebo častým prodlužováním vlasů. Ztráta vlasů v tomto případě může být i trvalá.

Protože je již známo, že dědičnou plešatost způsobuje vedlejší produkt testosteronu, DHT, je možné ji i léčit. Lze zvolit z dostupných přípravků, jako je Finasterid nebo Minoxidil. Finasterid ovšem mezi svými nežádoucími účinky zahrnuje i snížení sexuálního libida či erektilní dysfunkci. Finasterid se nedoporučuje užívat ženám v reproduktivním věku a před proděláním menopauzy. Minoxidil je volně prodejný lék. Aplikuje se povrchově a dokáže obnovit stávající růst vlasů, nemá závažné vedlejší účinky a užívat ho mohou i ženy.

Minoxidil lze volně zakoupit v koncentraci 5 % pro muže, pro ženy je určen 2 % koncentrát. Ani jeden z dostupných léků ovšem není účinný při léčbě alopecia areata, totalis nebo universalis.

S vypadáváním vlasů může být velice obtížně se vyrovnat. Má totiž zásadní dopad na image, sebevědomí a celkovou identitu. Včasné ošetření dostupnými léčivy pochopitelně poskytuje největší šanci pro efektní výsledky.

Pokud máte podezření, že trpíte některou z více či méně závažných forem alopecie, navštivte svého lékaře.

Lékař zkontroluje rozsah vypadávání vlasů a poté vlasy nechá vyšetřit pod mikroskopem. Předcházet řídnutí vlasů ovšem můžete i vy sami. Důležitá je nejen správná péče o vlasy.

Pokud se chcete dozvědět, jak se správně starat o vlasy a pokožku hlavy, rozhodně nepřehlédněte náš samostatný článek, kde jsme se podrobně věnovali všem základním pravidlům pro udržení zdravých a hustých vlasů.

Koneckonců nejen v péči o vlasy je pochopitelně důležité dodržovat zdravou a pestrou stravu plnou vitamínů a minerálů. 

Účinky Minoxidilu jsou znázorněny na přiloženém informativním videu o ztrátě vlasů a léčbě během 9 měsíců.