Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Bez ohledu na to, zda jste muž či žena, jste zaručeně slyšeli o dědičné plešatosti. Dokola se totiž opakuje, že pokud máte v rodině dědičnou plešatost, máte to vzít za svůj osud proti kterému nelze bojovat.

Ještě předtím, než přijmete tato tvrzení za svá a rozhodnete se radikálně změnit svůj vzhled návštěvou holiče, který na vás bude čekat s břitvou v ruce, pokusíme se vám mnohé nepravdy dekódovat. 

Obsah článku:
Za všechno může vaše matka
Stříhání vlasů zrychluje růst
Nenoste klobouky a čepice
Spánek nehraje v růstu vlasů žádnou roli

1) Za všechno může vaše matka

Určitě jste již slyšeli, že gen který předurčuje plešatost vám dala do vínku matka. Ačkoliv je vypadávání vlasů v mnoha případech dědičné, rozhodně není vina jen na matčině straně. Pokud je plešatění vlasů ve vašich genech, mohou být samozřejmě předány z otcovi strany. Termín dědičné plešatosti lze vysvětlit jako řídnutí vlasů, nikoliv vypadávání. A možná vás mile překvapíme, ale pokud se již začínáte potýkat právě s předurčenou plešatostí, lze ji včasnou prevencí oddálit, nebo se jí dokonce vyhnout. Masáže pokožky prokazatelně snižují vypadávání vlasů, neboť zlepšují prokrvení vlasové pokožky pod kterou se skrývají vlasové folikuly. Prokazatelně dobrých výsledků můžete dosáhnout za použití dermarolleru, který nejen šetří vaše ruce, ale díky speciálnímu tvaru hlavice provádí kvalitní masáž. Na druhou stranu, pokud si vlasy často kartáčujete, obzvláště pak nekvalitním hřebenem, mohou se polámat a nenávratně poškodit i tak. 

2) Stříhání vlasů zrychluje růst

Co je pravdy na tom, že zastřihování vlasů zaručí jejich lepší a rychlejší růst? Popravdě vůbec nic. Stříhání a holení vlasů či chlupů nemá žádný vliv na samotný vlasový folikul. Ač nám tuto nepravdu vyprávěly již babičky, pravdou je, že jakmile je vlas poškozen, nelze poškození ničím zvrátit. Ošetření konců vlasů neovlivňuje jejich růst, pravidelným zastřihováním konečků pouze předcházíte třepení vlasu, který se láme. Žádná maska ani zázračný šampon poškozený vlas již nevrátí do původního stavu před fatálním poničením. Můžete ovšem podpořit růst vlasů i jejich kvalitu například léčivým roztokem Minoxidil, který se aplikuje na pokožku hlavy a vstřebává se právě do vlasových folikulů, následkem pak z pokožky hlavy vyrůstají nové a silnější vlasy.

3) Nenoste klobouky a čepice

Jak je to s těmi klobouky? Čepice a klobouky můžete nosit s klidem v duši nadále dle vaší libosti, neboť žádná pokrývka hlavy nemůže zapříčinit vypadávání a řídnutí vlasového porostu. Pot a teplo pod čepicí nemůže poškodit vlasový folikul, ten máte totiž ukrytý hluboko pod pokožkou. 

4) Spánek nehraje v růstu vlasů žádnou roli

Říká se, že spánek nemá žádný vliv na vaše vlasy. Toto tvrzení je ovšem zcela nesprávné a pravda se má tak, že na rozdíl od všeobecného přesvědčení může spánek vaše vlasy skutečně ovlivnit. Způsob jakým spánek ovlivňuje přirozené hormony vašeho těla je totiž důležitou součástí prevence vypadávání vlasů. Lidské tělo produkuje hormon melatonin, který reguluje spánkový cyklus. Bylo již dokonce prokázáno, že zvyšuje růst vlasů. Pokud se hladina melatoninu v těle sníží, jako následek můžete pozorovat právě vypadávání vlasů.

Mějte na paměti, že i když se něco tvrdí dlouhá léta, nemusí to být vždy pravda. Pravda je obvykle tím nejjednodušším vysvětlením a není nutné hledat v péči o vlasy žádnou vědu.

Důležité je mít na paměti pár pravidel ohledně správné péče o vlasy, mezi ty patří správná životospráva, dostatek pohybu i spánku a pestrá strava plná vitamínů, které koneckonců můžete organismus zásobovat jednoduše i pomocí volně prodejných suplementů.