Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Transplantace vlasů je permanentní zásah do vlasové pokožky, kdy chirurg či dermatolog vymodeluje zcela novou vlasovou linii a tu poté zaplní novými vlasovými folikuly přenesenými z jiné části těla. Tento zákrok ovšem není určený pro každého.

Žádný člověk není imunní vůči problémům spojenými s vypadáváním vlasů a v určité fázi života zažije většina mužů i žen problém s řídnutím či úplným vypadáváním vlasů. Důvodů k vypadávání vlasů může být více, hlavní důvod souvisí s věkem, další se špatnou životosprávou, nesprávnou péčí o vlasy či stresem. Vypadávání vlasů ovšem taktéž souvisí s hormonální změnou, zejména s přítomností testosteronu. Testosteron je primární androgenní neboli mužský hormon, je ovšem přítomen v mužském i ženském těle.

Obsah článku:
Jak probíhá transplantace vlasů?
Výběr správné kliniky
Způsoby extrakce vlasových štěpů
Pro koho není transplantace vhodná
Informativní video ze zákroku

Jak probíhá transplantace vlasů?

Nehledejte za tím žádnou vědu. Vlasové folikuly se jednoduše získávají primárně ze zadní části hlavy, kde vlasový porost zcela nevypadává ani v případě těžké formy dědičného plešatění.

Transplantace vlasů se obvykle provádí ambulantně v lékařské ordinaci za použití lokální anestezie.

Jak to celé funguje? Vlasy se do pokožky vsazují za pomocí speciálního nástroje a po správném uchycení začínají růst na novém místě. Zjednodušeně řečeno, chirurg přesadí trsy vlasů na místo, kde již žádné vlasy nerostou. Zákrok není bezbolestný a případná rekonvalescence může trvat dlouhé týdny.

Výběr správné kliniky je pro transplantaci vlasů nejdůležitější a rozhodně byste ji neměli vybírat jen na základě jejího ceníku.

Doporučujeme důkladně prostudovat všechny dostupné kliniky, rozhodujte se s chladnou hlavou a kliniku kontaktujte pouze za předpokladu, že splňuje všechna správná kritéria. Volba nesprávné, mnohdy právě podezřele levné kliniky a případného nezkušeného chirurga může vést nejen ke komplikacím, ale špatnému výsledku operace. Pokud totiž dojde k uchycení vlasů pod špatným úhlem, výsledkem bude nepřirozený vzhled růstu vlasů. Náprava špatné transplantace není vůbec lehká a většina chirurgů odmítá napravovat škody způsobené neodborně provedenou prací. Nehledě na to, že taková oprava se vám mnohonásobně prodraží.

V moderní chirurgii se používají dva způsoby extrakce vlasových štěpů.

  • Metoda FUE – je vhodná pro střední stupeň plešatosti a zaměřuje se na ruční odběr po jednom štěpu,
  • Metoda FUT – je vhodná pro těžkou plešatost a při ní se odebírá pruh kůže ze kterého se následně štěpy preparují.

Během zákroku dochází k mírnému krvácení, je ovšem hotový za pár hodin. Po zákroku jste propuštěni do domácí péče a výsledky jsou permanentní. Během doby hojení se na kůži kolem implantovaných štěpů tvoří strupy, kůže otéká a otok se může rozšířit až k očním víčkům. Po zákroku je stěžejní dodržovat klidový režim. V případě transplantace invazivní metodou FUT, kdy je odebírán pruh kůže, je nutné  počítat s větší pooperační bolestí, která může v tomto případě trvat i déle než čtyři týdny. Nutno podotknout, že metoda FUT zanechává na temeni hlavy dlouhou jizvu po šití.

Jak zjistíte, jestli jste vhodným kandidátem pro transplantaci vlasů? Nejprve je nutné zmínit, že tato kosmetická záležitost má stanovenou věkovou hranici, transplantaci můžete podstoupit nejdříve ve 25 letech a většina klinik ji neprovádí po 60. roku života. Nutná podmínka pro podstoupení zákroku transplantace je výborný zdravotní stav, který předem posoudí odborník.

Žádná z metod transplantace není vhodná pro pacienty po chemoterapii, ani pro pacienty, kteří následkem traumatu přišli o vlasy a mají zjizvenou kůži v místě transplantace.

Transplantaci nelze provést ani v případě, že na odběrném, čili dárcovském místě není dostatek štěpů k odběru.

Cena transplantace vlasů šplhá až do řádů statisíců. S tímto nepříjemným faktem je nezbytné předem počítat. V posledních letech je trendem navštěvovat cizí země pro jejich finančně dostupnější nabídku plastických operací všeho druhu, velmi oblíbené je například Turecko. Pokud byste se rozhodli za transplantací vlasů odcestovat do jiné země, je důležité zbystřit a výběr kliniky v cizině rozhodně nepodcenit, ani zodpovědnost nepřenechat na pochybné agentuře, která slibuje vše od vaší dopravy do cílové destinace až po exkluzivní výsledky. 

V každém případě pokud se rozhodnete podstoupit tento permanentní krok k návratu bujné kštice, jak již bylo zmíněno, budete ho nejdříve muset konzultovat s doktorem, který posoudí váš zdravotní stav a zhodnotí, zda transplantaci smíte podstoupit, či nikoliv.

Za předpokladu, že vstupní prohlídkou projdete, bude vám zprvu doporučená domácí léčba a nasazen volně prodejný přípravek pro stabilizaci pokožky a podporu růstu vlasů Minoxidil.

Před první konzultací upravte životosprávu i jídelníček, ten doplňte o vitaminy nebo suplementy pro podporu přirozeného růstu zdravých vlasů. Transplantace sice vlasy přesadí na požadované místo, ovšem ani tato operace nedokáže podpořit přirozený růst vlasů, o to se musíte postarat vy sami za pomocí dostupných léčiv a suplementů.

Jak vypadá celý průběh kosmetického zákroku se můžete sami podívat na přiloženém informativním videu.