Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Pokud vás postihlo onemocnění, které v současnosti sužuje celý svět, pravděpodobně máte i následky.

Kromě nepříjemností, jako je ztížené dýchání, ztráta čichu a chuti, neobvyklá únava a vyčerpání, trávicí problémy či problémy se spánkem, se můžete setkat is nadměrným vypadáváním vlasů – alopecií, kterou málokdo spojuje s postcovidovým syndromem.        

Obsah článku:
Vypadávávní vlasů po covidu
Má vypadávání vlasů souvis s očkováním?
Jak s tím bojovat a obnovit krásu vlasů

Vypadávání vlasů po covidu

Vypadávání vlasů po covidu způsobuje několik faktorů.

Toto jsou 3 nejčastější příčiny alopecie v souvislosti s covidem:

  1. Stres
  2. Výživový deficit
  3. Probíhající zánět v těle

Během probíhajícího onemocnění Covid 19 se imunitní systém musí vypořádat s cizorodými prvky, přičemž je taková imunitní odpověď pro organismus vyčerpávající a stresující. Právě stres a strach hrají velkou roli, protože psychické rozpoložení jedince negativně ovlivňuje nejen vlasy, ale i celkový zdravotní stav.

Průměrné množství vypadlých vlasů u zdravého člověka za 1 den
100 – 150
Průměrné množství vypadlých vlasů u člověka po covidu za 1 den
300 – 400

Kromě stresu může vypadávání vlasů po covidu způsobovat i značný nedostatek vitamínů a minerálů. To s sebou nese řadu dalších nepříjemností jako například únavu, kožní projevy či oslabenou imunitu. Zvláště po tak vyčerpávající infekci, jako je covid, je pravděpodobnost deficitu vyšší.

Podle doktorky Anny Chríbikové může intenzita vypadávání vlasů souviset i se závažností infekce. Čím těžší a horší průběh máte, tím je vyšší pravděpodobnost výskytu postcovid syndromu. „Byly zdokumentovány zvýšené hladiny interleukinu 6, ten zpomaluje růst vlasového stvolu“. (zdroj) Tento marker je určen k diagnostice těžce probíhajících zánětů.

Problém s nadměrným vypadáváním vlasů po překonání covidu mají nejčastěji ženy po 40. roce života, ale odborníci se potýkají i s mladšími ročníky, a také muži. (zdroj

Při diagnostice by se samozřejmě měla vyloučit jiná závažná onemocnění a hormonální nerovnováha, která by také mohla zapříčinit alopecii. S tím vám pomůže lékař. Boj s vypadáváním vlasů po covidu je běh na dlouhé tratě, počínaje správnou diagnostikou, konče nastavením vhodné léčby. To je ovšem jen začátek. Vypadávání vlasů po koroně může trvat 6 až 9 měsíců. Délka přetrvávání problému závisí na kondici organismu a jeho imunitě (zdroj). Dobrou zprávou je, že tento stav je dočasný, takže dříve či později odezní a vaše tělo se vrátí „do normálu“.

Přečtěte si také samostatné články o vypadávání vlasů u žen a mužů.

Má vypadávání vlasů souvislost s očkováním?

Jelikož zatím nejsou známy dlouhodobé studie, které by uměly odhalit vliv očkování proti covidu na kvalitu vlasů, vycházíme pouze z dosavadních zkušeností pacientů. Ty naznačují, že existuje jisté riziko vzniku nadměrného vypadávání vlasů po očkování, ale stejně jako po překonání onemocnění, i po vakcinaci bývá tento stav jen přechodný.

Účinek vakcíny je většinou popisován jako slabost a únava, bolest svalů a kloubů, zvýšená tělesná teplota a bolest v místě vpichu, což jsou srovnatelné příznaky se samotným onemocněním. Tyto projevy však nemusí přímo souviset s vypadáváním vlasů po očkování. Studie, zaměřené na tento fenomén, jsou zatím jen krátkodobé, ale podle nich může být za vypadáváním vlasů právě stres.

Dal jsem se očkovat.

Co mě čeká?

Co když se mi něco stane?

Budu mít trvalé následky?

Očkování je jakýmsi „strašákem“ dnešní generace a možná jste si tyto otázky položili i vy. A tady přicházejí obavy a stres, které nevycházejí jen z očkování, ale do velké míry i ze samotné pandemie. Žijeme v nejistotě, kdy a zda vůbec tato situace skončí a už je jen otázkou času, kdy se to podepíše na vašem zdraví.

Ze studie také vyplývá, že pacienti, kteří zaznamenali vypadávání vlasů po očkování proti covidu, měli přítomnou určitou anamnézu. V takových případech působila vakcína jako spouštěč alopecie, jelikož existuje genetická predispozice. Závěr je, že vypadávání vlasů po očkování může být spíše náhodné, ne však vyloučeno. (zdroj)

Jak s tím bojovat a obnovit krásu vlasů

V první řadě se „dejte do pohody“. Jak jsme zmínili výše, stres má negativní vliv na kvalitu vlasů a vlasové pokožky.

3 kroky, které vám pomohou zmírnit a eliminovat vypadávání vlasů po covidu a po očkování:

  1. Klidový režim – máme na mysli spíše ten psychický. Věnujte se aktivitám, které vám přinášejí radost a pomohou vám „vypnout“.
  2. Správná životospráva – měly by ji tvořit vitamíny C, D a minerály selen a zinek. Stravu jimi obohatíte buď formou potravin s jejich obsahem, nebo prostřednictvím doplňků stravy.
  3. Pokud jsme už vlasy vyživili zevnitř, je vhodné přejít i na lokální péči o pokožku hlavy. Mohou vám pomoci různé šampony či tonika. K takovým přípravkům patří i Minoxidil. Ten v místě aplikace rozšíří cévy a vlásečnice, čímž stimuluje růst vlasů. O účincích a způsobu aplikace se blíže dozvíte v samostatném článku.

Léčbu Minoxidilem můžete doplnit jehličkovým válečkem, takzvaným Dermarollerem, který slouží především k vyhlazení vrásek a strií, ale příznivý vliv má i na vlasovou pokožku. Drobné vpichy, které dermaroller vytváří, pomáhají Minoxidilu proniknout hlouběji pod kůži a umocnit tak jeho účinky. Zázraky však nečekejte, výsledky se nedostaví hned druhý den, ba dokonce ani za týden či dva. Viditelný rozdíl zaznamenáte po dvou měsících a po roce používání bude vypadávání vlasů po covidu a očkování jen špatnou vzpomínkou.