Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Trh s produkty na vlasy je tak přesycený, že potřebujete týdenní dovolenou na to, abyste si prostudovali, co je nejlepší. I přesto, že tak učiníte, pravděpodobně “naletíte” dobře zpracované reklamě. Která tvrzení o účinných látkách pro růst vlasů jsou jen mýty?

Obsah článku:
Šampon
Kofein
Sérum
Aminexil
Kolagen
Čistá příroda?
Látky, které mají podporu vědců
Zázvor
Platycladus orientalis (Tujovec východní)
Polygonum multiflorum (Stavikrev mnohokvětý)
Minoxidil

Šampon

Začneme vnější péčí, protože většina lidí řeší problémy s vlasy různými šampony či séry. Zaměřme se tedy na šampony proti vypadávání vlasů a podporující jejich následný růst. Jaká aktivní látka je používána nejčastěji?

Kofein

Šálek kávy s kávovými zrnky

Určitě jste se už setkali s šamponem, který obsahuje kofein. S touto složkou výrobci běžně pracují a slibují s ní rychlejší růst vlasů. Je však v tomto ohledu opravdu nápomocná? Faktem je, že účinky kofeinu na vlasové folikuly byly testovány pouze v laboratořích. Tyto studie sice přinesly slibné výsledky, co se týká absorpce kofeinu přes vlasové folikuly, ale vlasy na živé pokožce člověka si už troufá otestovat jen málokdo. Takže stále chybí klinické důkazy o tom, že by kofeinový šampon dlouhodobě zastavil vypadávání vlasů. Jeden z nejznámějších kofeinových šamponů, který se mimochodem prodává i u nás, dostal zákaz propagace kofeinu jako složky zastavující vypadávání vlasů. Britský úřad pro reklamní standardy toto rozhodnutí odůvodnil tím, že neexistují žádné důkazy pro podporu tohoto tvrzení. (Zdroj)

Sérum

Pokud se rozhodnete pro sérum pro růst vlasů, můžete se při hledání setkat taktéž s různými účinnými látkami. Opět jsme vybrali jednu složku, která nemusí tak docela splňovat vaše očekávání.

Aminexil

Pipeta se sérem

Aminexil vyvinula celosvětově známá kosmetická společnost, o které jste již jistě slyšeli například z televizní reklamy. Podle tohoto výrobce je vypadávání vlasů spojeno se zrychlenou růstovou fází a fibrózou. Fibróza má způsobovat tvrdnutí vlasových folikulů a to negativně ovlivňuje krevní cévy, které je zásobují. Aminexil by měl působit právě proti tomuto tvrdnutí a udržovat pružnost tkání. Také by měl prodloužit růstovou fázi vlasu. To ovšem není jednoznačné. Ano, aminexil může zčásti pomoci vyřešit problém s vypadáváním vlasů, pokud je tento stav teprve v počátečních stádiích. Ale při rozsáhlé alopecii bývá nefunkční. Často se tato látka používá v kombinaci s minoxidilem, takže pokud zpozorujete výsledky, je to pravděpodobně zásluha minoxidilu. (Zdroj)

Kolagen

Buňky kolagenu

Po vnější péči o vlasy bychom neměli zapomínat ani na výživu zevnitř. Pokud se někoho zeptáte, jak máte vyživit vlasy zevnitř, nejčastější odpovědí bude kolagen. Není však kolagen jako kolagen. Proč? Kolagen má několik typů. Nás zajímá zejména typ 1, protože ten je pro vlasy nejlepší. Takže užívání jakéhokoli kolagenu, na který natrefíte, nemusí být zrovna na místě.

Kromě typu se na balení výrobku jistě vzpomíná i fakt, že má výbornou vstřebatelnost. Zde je taktéž třeba zpozornět. Víte, že pro syntézu kolagenu typu 1 je vitamín C naprosto nezbytný? Takže pokud vitamín C neužíváte současně s kolagenem, nebo pokud jej váš kolagen neobsahuje, je velká pravděpodobnost, že 100% vstřebávání kolagenu zůstane jen záležitostí etikety. (Zdroj)

Čistá příroda?

Označení BIO

Nyní se podíváme na to, jestli je přírodní vlasová kosmetika skutečně BIO. Papír toho snese mnoho, ale ne vždy je to i pravda. Na předních stranách produktů nás lákají označení BIO, 100% organic či nature. Ale ve složení, které se obvykle ukrývá na zadní straně a je psáno co nejmenším písmem, se dočtete všelijaké názvy, o kterých nemáte ani zdání.

 

 

 

 

 

Označení „špatných věcí“ ve složení:

  • Silikony– koncovka -thicone, -cone, -thiconol, -silane, nebo označení PEG s číslem
  • Sulfáty – Ammonium Laurel Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate (SLS) alebo Sodium Laureth Sulfate (SLES)
  • Parabeny– Písmeno E a za ním číslo. Například E 214 (Ethylparaben) nebo E 126 (Propylparaben). Nejčastěji používané jsou také E 218 (Metylparaben), E 216 (Propylparaben) a Butylparaben.
  • Ftaláty – označení DBP, DMP, DEP, nebo se maskují pod názvy “parfém”

Také se vyhýbejte kosmetice, ve které se nevíte dočíst ani to, co obsahuje. Například:

  • Látky, které působí na růst vlasů
  • Účinné látky, které zastavují vypadávání
  • Směs účinných látek

Takto bychom mohli pokračovat donekonečna. Vy ovšem přece potřebujete vědět také, co je dobré používat a co vám může pomoci vyřešit problém.

Látky, které mají podporu vědců

Už jsme si řekli, které „účinné“ látky ve skutečnosti nemusí fungovat a nyní zmíníme ty, které prokazatelně zastavují vypadávání vlasů a podporují jejich růst.

Zázvor

Zázvor se šálkem čaje

Pokud se ve vaší vlasové kosmetice na růst vlasů nachází zázvor, vyhráli jste. Ať už používáte zázvorový šampon nebo olej na vlasy, tento zázrak vám ukáže, že příroda má opravdu jedinečnou moc.

  • Snižuje oxidační stres
  • Zrychluje růst vlasů, což potvrdila i studie provedená na lidech s alopecií (Zdroj)
  • Uvolňuje cévy a stimuluje průtok krve
  • Zklidňuje podrážděnou pokožku (Zdroj)
  • Působí jako antioxidant a bojuje proti volným radikálům (Zdroj)
  • Blokuje enzym 5-alfa reduktázu (Zdroj)

Platycladus orientalis (Tujovec východní)

Další přírodní složka, která by v šamponu pro růst vlasů neměla chybět. Za vypadávání vlasů je zodpovědný enzym 5-alfa reduktáza, který přeměňuje testosteron na dihydrotestosteron (DHT). Tujovec tento enzym účinně blokuje a navíc působí jako činidlo podporující růst vlasů. (Zdroj)

Polygonum multiflorum (Stavikrev mnohokvětý)

Výzkum dopadl skvěle i ve prospěch této rostliny. Vědci zjistili, že prodlužuje anagenní fázi a zastavuje účinek androgenu v buňkách dermální papily. Jinak řečeno, blokuje DHT. (Zdroj)

Minoxidil

Minoxidil je léty ověřená látka, která se nachází v šamponech či různých jiných přípravcích proti vypadávání vlasů. Samozřejmě existuje i samotný roztok minoxidilu, dokonce i ve formě pěny, pro jednodušší aplikaci. I v případě účinnosti minoxidilu se vědci rozhodli provést výzkum. Studie se zúčastnilo 352 mužů, přičemž polovina používala minoxidil a polovina pouze placebo. Výsledky studie vám nejlépe znázorní graf. (Zdroj)

Graf znázorňující účinnost minoxidilu
Studie potvrdila účinnost minoxidilu.

Na závěr dodáme, že reklama nemusí být vždy pravdivá. Proto je třeba raději vsadit na ověřené účinné látky, nejlépe přírodního původu a vyhnout se látkám, které vám spíše uškodí než pomohou.

Dopřejte si novou hřívu!

Kirkland Minoxidil roztok

klinicky ověřený

zastaví vypadávání vlasů

stimulace růstu nových vlasů

Více info