Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Pohled ze zadu na muže, který si pročesává vlasy

Vypadávání vlasů nepotěší nikoho. Zvlášť, pokud začínají být viditelná plešatá místa a kouty. Pokud jste se vždy pyšnili hustou hřívou a najednou registrujete zvýšený výskyt vlasů na oblečení, něco se děje. Co je příčinou a co s tím můžete udělat? Přečtěte si také tipy, jak správně pečovat o vlasy.

Obsah článku:
Co způsobuje vypadávaní vlasů u mužů?
Genetická predispozice a věk
Hormony
Jaké vypadávání vlasů je normální a kdy se jedná o extrémní vypadávání vlasů?
Co pomáhá a zabírá na vypadávání vlasů?
Minoxidil proti vypadávání vlasů
Šampon proti vypadávání vlasů
Olej nebo sérum proti vypadávání vlasů
Vitamíny proti vypadávání vlasů
Kolagen proti vypadávání vlasů
Jak o vlasy správně pečovat?

Co způsobuje vypadávání vlasů u mužů?

Jen málo mužů nezná problém s padáním vlasů. Pokud patříte mezi ně, jste šťastný člověk. Druhá skupina mužů totiž musí přijít věci na kořen a přemýšlet, jak se s tím popasovat. Příčin může být mnoho. Buď vám vypadávání vlasů předali předkové prostřednictvím genů, nebo je to příznak infekčního či autoimunitního onemocnění. Možná jednoduše stárnete, nebo vám chybí vitamíny a minerály. Každopádně je třeba vyloučit všechny nemoci, které by mohly způsobovat vypadávání vlasů a zaměřit se na ty ostatní příčiny. Co tedy nejčastěji způsobuje vypadávání vlasů u mužů?

Genetická predispozice a věk

Hlava muže s androgenní alopecií

Jste mladí a vlasy máte na rozdávání? Vypadávání vlasů se vás netýká a ani nikdy nebude? Podívejte se na svého otce a dědečka, případně pohledejte jejich fotografie. Pokud jim viditelně chybí pár vlasů, je vysoce pravděpodobné, že v budoucnu budete na fotografiích vypadat stejně. Kromě barvy očí a vlasů totiž můžete zdědit i alopecii. Konkrétně androgenní alopecii. Tato forma alopecie je specifická tím, že se může objevit již ve velmi raném věku, dokonce i v pubertě. Typickým příznakem jsou kouty, tedy ustupování linie vlasů od čela směrem k temeni, na kterém se také objevuje řídnutí. Nakonec se tato dvě místa spojí a vytvářejí souvislou pleš. (Zdroj) 

Jelikož je vypadávání vlasů přirozenou součástí stárnutí, dalším činitelem může být věk. Věkem se vlasové folikuly oslabují a zkracuje se fáze růstu. Věk a genetika způsobují také šedivění vlasů. Proces šedivění spočívá ve snížení aktivity tyrozinázy (enzym, který zapříčiňuje pigmentaci vlasu) ve vlasovém folikulu, což vede k narušení syntézy melaninu (pigmentu). Šedivění může být dědičné, takže u některých mužů nastává již před 20. rokem života. Příčinou však mohou být i různá onemocnění či medikamenty. (Zdroj)

Hormony

Chemický vzorec testosteronu

Za vše může enzym 5-alfa reduktáza a hormon testosteron. Enzym přeměňuje mužský pohlavní hormon testosteron na jeho aktivnější formu dihydrotestosteron (DHT)

Zatím jsou známy 2 varianty 5-alfa reduktázy:

  • Typ 2 – tvoří se a působí zejména v pokožce hlavy a v mazových žlázách vlasových folikulů. Produkuje 60 – 70% DHT z celkového množství v těle. 
  • Typ 1 – produkuje zbývajících 30 – 40% DHT v těle. (Zdroj)

Citlivost pokožky na hormon DHT ovlivňují vaše geny. DHT je androgen a stojí za androgenní alopecií (dědičné vypadávání vlasů), která je nejčastěji vyskytující se formou alopecie u mužů. Paradoxem je, že právě tento androgen je zodpovědný i za tělesné ochlupení. Čím vyšší hladina DHT, tím více ochlupení na těle a méně vlasů na hlavě. (Zdroj)

Jaké vypadávání vlasů je normální a kdy se jedná o extrémní vypadávání vlasů?

Vypadlé vlasy na dlani

Vlasy procházejí 4 fázemi růstu:

  1. Anagen (růstová fáze)
  2. Katagen (přechodná fáze)
  3. Telogen (klidová fáze)
  4. Exogen (fáze uvolňování)

Než vlas projde všemi fázemi, trvá to 3 – 4 roky. Ve fázi uvolňování vlas vypadne a celý cyklus začíná znovu. Určitě jste už slyšeli, že denně vám vypadne kolem 100 vlasů. To jsou ty vlasy, které byly právě v exogenu. Člověk má na hlavě přibližně 100 000 vlasů, takže takové vypadávání je normální a plešiny se bát nemusíte. 

Kdy je třeba zpozornět? Zkuste jednoduchý test. Přejeďte si prsty mezi suché a rozčesané vlasy a u konečků jemně zatáhněte. Pokud vám v ruce zůstanou 2 – 3 vlasy, pravděpodobně to byly ty, které ukončily 4. fázi. Jedná se o normální vypadávání vlasů. V případě, že vám jich zbylo 10 a více, měli byste vyhledat odborníka. Toto je již extrémní vypadávání vlasů. (Zdroj) To samozřejmě platí i tehdy, pokud vlasy ztrácíte v pramenech a pozorujete plešatá místa.

Co pomáhá a zabírá na vypadávání vlasů?

Ať už je vypadávání vlasů zapříčiněno geny nebo věkem, existují účinná řešení. Dnes jsou již dostupné přípravky, které dokážou vypadávání vlasů omezit či zcela zastavit. Kromě toho se můžete těšit také na rychlejší růst nových vlasů. Co tedy zabírá na vypadávání vlasů u mužů? Toto je 5 tipů, jak s tím zatočit.

Minoxidil proti vypadávání vlasů

Minoxidil ve formě pěny

Jednou z možností, jak zastavit vypadávání vlasů, je minoxidil. Je obzvláště účinný na androgenní alopecii. Můžete se rozhodnout mezi roztokem a pěnou a potěší vás také jednoduchá aplikace. Co je minoxidil? Je to léčivo, které působí lokálně. Po nanesení na vlasovou pokožku rozšíří cévy v okolí vlasových folikulů, takže jsou lépe překvené. Zároveň stimuluje růst nových vlasů. Účinnost minoxidilu potvrdila i studie, které se zúčastnilo 352 mužů ve věku od 18 do 49 let. Byli rozděleni do dvou skupin, přičemž první používala minoxidil 5% a druhá pouze placebo. Výsledek překvapil, i když se dal očekávat. Muži s minoxidilem zaznamenali zvýšený počet vlasů již po 16 týdnech. (Zdroj) O používání minoxidilu se dočtete více v samostatném článku.

Šampon proti vypadávání vlasů

Ilustrace muže a ženy, jak používají šampon proti vypadávání vlasů

Pokud přemýšlíte, co proti vypadávání vlasů, další alternativou je šampon. Šampony se zaměřením na padání vlasů většinou obsahují takové účinné látky, které zvyšují cirkulaci krve a blokují DHT. Patří mezi ně:

  • Minoxidil – v některých šamponech může být hlavní účinnou látkou.
  • Kofein – působí jako aktivátor. Dostává se až k vlasovým folikulům, kde zabraňuje škodlivým účinkům DHT. Rozšiřuje cévy, což umožňuje větší cirkulaci krve. 
  • Zinek – potlačuje účinky 5-alfa reduktázy, tedy zpomaluje přeměnu testosteronu na DHT. 
  • Panthenol – funguje jako zvlhčovadlo, které udržuje vlasy zdravěji.
  • Histidin – aminokyselina, která absorbuje přebytečnou měď z vlasů a chrání je před poškozením UVA a UVB.
  • Niacin (vitamín B3) – podporuje plnost vlasů. Také stimuluje cirkulaci a průtok krve v pokožce hlavy.
  • Esenciální oleje – například levandule, máta peprná, citrónová tráva, tymián či rozmarýn. Olej z těchto bylin zajišťuje menší náchylnost k lámání vlasů. (Zdroj)

Zmínili jsme zinek, který omezuje účinky DHT. Podobných blokátorů DHT však existuje vícero a také jsou používány jako primárně účinné látky šamponů proti vypadávání vlasů. Jsou to:

  • Ketokonazol – kromě blokace DHT působí i proti kvasinkám, které nejčastěji způsobují lupy.
  • Kyselina azelaová – bylo klinicky prokázáno, že neblokuje pouze DHT, ale také samotnou 5-alfa reduktázu. 
  • Serenoa plazivá – blokuje DHT a také zlepšuje vzhled vlasů. 
  • Dýňový olej – obsahuje vzácné aminokyseliny, které blokují DHT a stimulují růst vlasů. (Zdroj)

Nezapomínejte však, že parabeny, sulfáty, silikony a ftaláty ve složení nemají co hledat, proto si na to dejte pozor a zaměřte se spíše na přírodní prvky. Šampon proti vypadávání vlasů s přírodním složením by mohl obsahovat například zázvor, tujovec východní či stavikrv mnohokvětý. Tyto rostliny bojují proti vypadávání vlasů a podporují jejich růst.

Olej nebo sérum proti vypadávání vlasů

kokosový olej ve skleněných nádobách

Trh nabízí různé přípravky proti vypadávání vlasů, stačí si jen vybrat. Takže vedle šampónů se můžete setkat i s olejem či sérem. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Olej – jeho vstřebatelnost je velmi nízká kvůli větším molekulám. Působí zejména v povrchových vrstvách pokožky. Aplikuje se v malých množstvích na zvlhčenou kůži. Efektivita oleje závisí na kvalitě zpracování. I v tomto případě se vyplatí hledat označení BIO. 
  • Sérum – má lehkou vodovou, gelovou či mléčnou konzistenci. Jelikož má nízkomolekulární složení, rychle se vstřebává a dostává se i hlouběji do pokožky. Může obsahovat několik účinných látek včetně vitamínů. Na rozdíl od olejů však obsahují také konzervační látky. (Zdroj)

Jaký olej pomáhá při vypadávání vlasů? 

  • Arganový olej – stimuluje vlasové folikuly a přispívá k celkové kvalitě vlasů.
  • Jojobový olej – regeneruje pokožku hlavy a podporuje správnou cirkulaci krve. Dodává vlasům lesk.
  • Ricinový olej – podporuje růst, sílu a hustotu vlasů.
  • Kokosový olej – podle studie z roku 2003 snižuje ztrátu bílkovin. (Zdroj)
  • Olivový olej – hydratuje pokožku a vlasy, dodává jim lesklý vzhled. Má antibakteriální účinky. Studie z roku 2015 odhalila, že sloučenina oleuropein pomáhá stimulovat růst vlasů. (Zdroj)
  • Dýňový olej – může být účinným bojovníkem proti androgenní alopecii. V roce 2014 se muži zúčastnili studie, která testovala účinky tohoto oleje na opětovný růst vlasů. Již po 24 týdnech zaznamenaly zvýšení počtu vlasů až o 40%. (Zdroj)
  • Pšeničný olej – je bohatým zdrojem omega 6 mastných kyselin, posiluje vlasy a zabraňuje jejich předčasnému vypadávání. (Zdroj)
  • Zázvorový olej – pomáhá při vypadávání vlasů a při jejich pomalém růstu. Zároveň jim dodává sílu a lesk.
  • Olej ze semen mrkve – má vysoký obsah antioxidantů a obnovuje kožní buňky.
  • Máslo ze semen manga – je bohaté na esenciální mastné kyseliny a antioxidanty. Posiluje a regeneruje vlasy.

A co sérum? Před výběrem séra se zkuste poradit s dermatologem či trichologem. Řekněte mu, jaký máte problém a co od séra očekáváte. Následně vám doporučí sérum s účinnými látkami, které by vám mohly pomoci. 

Jaké účinné látky mohou obsahovat séra?

  • Minoxidil
  • Finasterid
  • Glycerin
  • Panthenol
  • Extrakty z bylin
  • Kofein
  • Éterické a esenciální oleje
  • Biotin
  • Blokátory DHT (Zdroj)

Vitamíny proti vypadávání vlasů

Žena drží balení vitamínů

O vlasy je samozřejmě třeba pečovat nejen zvenčí, ale i zevnitř. Vypadávání vlasů totiž může souviset také s nedostatkem živin. Příjmem těch správných vitamínů a minerálů můžete dosáhnout slušných výsledků, které kromě vlasů zpozorujete i na bradě, pleti či nehtech. Opět můžete mít u těch kvant vitamínových preparátů zmatek, takže se vám pokusíme poradit, jak vybrat co nejlépe. V první řadě si řekneme, které vitamíny pomáhají proti vypadávání vlasů. 

  • Vitamíny skupiny B – B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12
  • Vitamin C
  • Vitamin D3

Minerály jsou také důležité, zejména:

  • Hořčík (magnesium)
  • Vápník (kalcium)
  • Měď
  • Zinek
  • Selen

Nebude na škodu, pokud k vitamínům a minerálům doplníte také extrakt z rostliny ginkgo biloba a čajovníku. Obě tyto rostlinky mají velmi dobré stimulační vlastnosti. Kromě toho podporují prokrvení. Jelikož se vlasy tvoří dělením buněk, při tomto procesu je důležitá kyselina hyaluronová. Ta zajišťuje také pružnost, zářivost a hydrataci pokožky. Zmíněné živiny můžete užívat formou stravy, nebo si pomůžete vhodnými vitamínovými doplňky. U vitamínů však bude nejvhodnější, pokud budou obsahovat všechny nebo alespoň většinu složek, které potřebujete. Řekněme si pravdu, balení každého vitamínu zvlášť není praktické pro skladování a už vůbec ne pro užívání. Nemluvě o dávkování. Výborným příkladem takového doplňku jsou vitamíny na vlasy Hair Boost. Obsahují všechny potřebné látky a živiny, které redukují vypadávání vlasů a podporují jejich růst. Výhodou je, že dávkováním jednotlivých vitamínů se nemusíte zabývat, protože pokrývají 100% doporučené denní dávky. Samozřejmě, na trhu najdete i jiné suplementy, ale vždy si prohlédněte složení.

Kolagen proti vypadávání vlasů

Růžové kolagenové bubliny na bílém pozadí

Proti vypadávání vlasů můžete účinně bojovat také prostřednictvím kolagenu. Jelikož se jeho produkce ve 25. roce života zpomaluje a ve 40. roce zcela zastavuje, je třeba tuto důležitou bílkovinu doplňovat. Mluvíme o kolagenu typu 1. 100% kolagenových peptidů typu 1 se nachází především v mořském kolagenu. Ten je totiž pro udržení zdravých vlasů a pokožky nejvhodnější. Klíčem k hustým a silným vlasům jsou nepochybně zdravé vlasové folikuly. Bohužel folikuly běžně trpí poškozením volnými radikály, které se hromadí v důsledku chronického stresu či špatných stravovacích návyků. A tak přichází mořský kolagen, který proti volným radikálům bojuje, a to díky antioxidantům. (Zdroj)

Pokud se tedy rozhodnete užívat kolagen, měli byste vědět, že jeho vstřebávání pomáhá vitamín C. Tento vitamín také pomáhá předcházet předčasnému stárnutí pokožky a udržuje vlasy zdravé a lesklé. Opět je nejlepší, pokud máte kolagen a vitamín C v jednom, takže si můžete vybrat například Hair Collagen. Je to hydrolyzovaný mořský kolagen ve formě prášku, který se rozdělává ve vodě. Získáte tekutinu, která se vstřebává nejefektivněji a potěší vás také příjemná chuť. Ne, nechutná jako ryby. Hair Collagen se vyrábí s příchutí jablka a sladí se přírodním sladidlem – stévií. V dnešní době ovšem máte na výběr obrovské množství kolagenových přípravků, proto si dejte pozor hlavně na kvalitu.

Jak o vlasy správně pečovat?

Muž s osuškou na hlavě a fénem v ruce

Péče o vlasy se může jevit jako hotová věda. Není to však až tak složité. Stačí si osvojit pár zvyků a vlasy se vám odvděčí krásou a růstem. 

7 rad, jak o vlasy správně pečovat:

  1. Kvalitní kosmetika – šampony, kondicionéry či balzámy by neměly obsahovat parabeny, sulfáty, silikony a ftaláty. Zaměřte se spíše na přírodní kosmetiku.
  2. Šetrné česání – určitě si vlasy nečešte, když jsou mokré. Právě tehdy jsou totiž náchylné k poškození. Drhnutí vlasů a pokožky ručníkem také není vhodné.
  3. Méně fénování – fénování, žehlení, kulmování, to vše vlasy postupně ničí. 
  4. Omezit stylingové přípravky – gely, laky, tužidla, vosky a vše, co souvisí se stylingem. Vlasy to zbytečně zatěžuje a pokožce hlavy to také nepřidá.
  5. Používejte masky – masky vyživují vlasy a pokožku. Výhodou je, že masku si dokážete vyrobit i doma a použít ingredience dle vlastní potřeby.
  6. Přizpůsobte intenzitu mytí vlasů – pokud máte mastné vlasy, nebo používáte spoustu stylingových přípravků, je nutné častější mytí. Naopak, je-li vaše pokožka suchá, časté mytí vlasů může způsobit ještě větší vysušení. Vše závisí na typu vaší pokožky a vlasů. (Zdroj) 
  7. Masáž pokožky – prokrvení prospěje vlasovým folikulem, ty budou silnější a odolnější. K tomuto účelu vám výborně poslouží dermaroller, který kromě prokrvení zajistí lepší vstřebávání účinných látek. Jako příklad uvedeme používání dermarolleru v kombinaci s minoxidilem. Účinnosti této kombinace se věnovala studie, která přišla s jednoznačným závěrem, a to rychlejší a efektivnější růst nových vlasů. (Zdroj) Dermaroller však i sám o sobě přinesl slušné výsledky. Způsobuje malá poranění tkáně pokožky, která se následně regeneruje. Tím se osvědčil jako stimulátor růstu vlasů. (Zdroj)