Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Jak vypadá vaše péče o vlasy? Patříte k početnější skupině mužů, kteří si vlasy napění šamponem, opláchnou a nastylují pomocí gelu či vosku? Možná jste se nikdy nezamysleli nad tím, jestli používáte správný šampon, nebo zda si vlasy myjete dostatečně často. To totiž může patřit k důležitým aspektům, které zapříčiňují různé problémy s vlasy, jako jsou lupy, mastné či suché vlasy, vypadávání.

Obsah článku:
Péče o vlasy krok za krokem
1. Krok – Výběr správného šamponu a kondicionéru
2. Krok – Mytí vlasů – Jak často si mýt vlasy?
3. Krok – Úprava vlasů
4. Krok – Stříhání vlasů
Péče o řídnoucí nebo vypadávající vlasy pro muže
Jak pečovat o bradu, vousy a obočí?
Tipy a triky pro muže, jak pečovat o vlasy

Péče o vlasy krok za krokem

Abyste problémům předešli nebo je eliminovali, připravili jsme pro vás 4 základní kroky ke správné péči o vlasy pro muže. Je to jednodušší než se zdá.

1. Krok – Výběr správného šamponu a kondicionéru

Začneme výběrem šamponu a kondicionéru. I když se to na první pohled nemusí jevit jako důležité, věřte, že nevhodný šampon může nadělat více škody než užitku. Proto nebude od věci, pokud zjistíte, jaký typ vlasů máte. Pokud si nejste jisti, zeptejte se svého kadeřníka, ten přece zná vaše vlasy častokrát lépe než vy. S vědomím, jaký typ vlasů máte, bude následný výběr šamponu mnohem jednodušší. 

Toto jsou 4 základní typy mužských vlasů podle textury:

Typ 1 – rovné vlasy 

Typ 2 – zvlněné vlasy  

Typ 3 – kudrnaté vlasy 

Typ 4 – afro vlasy 

Tyto typy se dále dělí na podkategorie:

Tabulka s typy vlasů

Vlasové přípravky na mramorovém podkladu

Účes ovlivňují i ​​pórovitost a hustota vlasů. Pórovitost znamená, do jaké míry jsou vlasy schopny nasávat vlhkost. To otestujete jednoduše tak, že do misky s vodou vložíte několik vlasových pramenů. Pokud po několika minutách prameny plavou na hladině, mají nízkou pórovitost. Naopak, pokud jsou ponořené, jejich pórovitost je vyšší. Hustotu zjistíte pohledem. Pokud svou vlasovou pokožku vidíte i bez toho, aniž byste museli vlasy rozhrnout, je hustota vašich vlasů nízká. Pokud ji nevidíte, máte husté vlasy. (Zdroj

Samostatnou kategorií jsou problémy s vlasy či vlasovou pokožkou, mezi které patří lupy, suchá a svědivá pokožka, mastné vlasy, suché vlasy nebo vypadávání

No a tomuto všemu byste měli přizpůsobit váš šampon a kondicionér. Určitě nic nezkazíte šamponem, který je vhodný pro všechny typy vlasů. Obzvlášť, pokud má přírodní složení. Navíc může pomoci i s vypadáváním či podporou růstu vlasů. Příkladem takového šamponu je Ginger Shampoo od Plushair. Některé složky dokonce mohou eliminovat i lupy. Každopádně by váš šampon a kondicionér neměli obsahovat parabeny, sulfáty, silikony a ftaláty.

2. Krok – Mytí vlasů – Jak často si mýt vlasy?

Muž, kterému kadeřník myje vlasy

Pokud už máte ten správný šampon, měli byste vědět i to, jak jej správně používat. Nejprve si vlasy namočte vlažnou vodou. Potom naneste množství šamponu, které přizpůsobte délce vlasů a napěňte, přičemž se soustřeďte hlavně na pokožku hlavy. Jemně masírujte, čím efektivně prokrvíte vlasové folikuly. Pozor na nehty! Ty při mytí rozhodně nepoužívejte, předejdete tak poškození pokožky. Po 2 až 3 minutách masáže použijte znovu vlažnou vodu k opláchnutí. Potom následuje kondicionér. Ten na pokožku hlavy nepatří, protože by mohl způsobit mazání vlasů, takže jej aplikujte přibližně od poloviny vlasů směrem ke konečkům. Nechte chvíli působit a opět opláchněte. Při správné péči o vlasy je také důležité vědět, jak je vysušit. Použijte ručník, ale vlasy netřete. Jemně ho přikládejte a mačkejte. Zaměřte se také na vhodný materiál ručníku, protože čím je vlákno drsnější, tím více riskujete poškození vlasů. Takže mikrovlákno nebo staré bavlněné tričko bude tou nejlepší volbou. (Zdroj)

A jak často si mají muži mýt vlasy? To záleží na tom, jak intenzivně používáte stylingové přípravky a v jakém prostředí se zdržujete. Většinou je však dostačující mytí vlasů 2 – 3 krát do týdne. Každodenním mytím můžete vlasy připravit o ochranné oleje, které jim dodává vaše pokožka a tak by se mohly snáze lámat. (Zdroj)

3. Krok – Úprava vlasů

Muž s vlasovým přípravkem v ruce

Pokud se gelů či pomád na vlasy nechcete vzdát, používejte je alespoň v menším množství. Příliš mnoho gelu na vlasech působí mokro a mastně, a to určitě není váš záměr. Kromě toho vlasy a kůži zbytečně zatěžuje. Pro dosažení rovnoměrného nanesení přípravku vlasy pročešte. Potom můžete použít fén, ale nejvhodnější bude, pokud je necháte volně vyschnout. Častá tepelná úprava totiž vlasy vysušuje a jsou náchylné k poškození. Máte-li vlasy déle než 5 centimetrů, ocení lepší péči. Tu jim zajistíte pomocí olejů na vlasy, které jim pomohou v regeneraci a zároveň jim poskytnou ochranu před vnějšími vlivy. Benefitem některých olejů je také zastavení vypadávání vlasů a podpora jejich růstu. (Zdroj)

4. Krok – Stříhání vlasů

Neodmyslitelnou součástí úpravy účesu je stříhání. Ano, i v případě, že si pěstujete delší vlasy. Pravidelná návštěva kadeřníka vám nejen oživí střih, ale také vás zbaví lámavých vlasů a poštípených konečků.

Péče o řídnoucí nebo vypadávající vlasy pro muže

Muž zkoumá své vlasy pohledem do zrcadla

Zpozorovali jste řídnutí vlasů a nadměrné vypadávání? Takový stav vyžaduje zvýšenou péči. Základem je kvalitní masáž hlavy, která „probudí“ vlasové folikuly. Během mytí vlasů vytvářejte krouživé pohyby bříšky prstů, čímž dosáhnete lepšího prokrvení pokožky. Na místě je i volba šamponu, který je určen k vypadávání vlasů. Do své rutiny zařaďte také olej na vlasy, přičemž se opět zaměřte na účinky proti vypadávání a na růst. (Zdroj)

Další možností, jak se s problémem popasovat, je minoxidil a dermaroller. Vypadávání vlasů u mužů totiž často přechází až do alopecie. Tehdy je kombinace těchto dvou bojovníků mimořádně efektivní, což potvrdila i studie, která hodnotila jejich účinky. (Zdroj)

Vlasy se vyplatí vyživit i zevnitř. Svůj jídelníček obohaťte o vitamíny, které podporují růst vlasů. Mezi ně patří například vitamíny skupiny B, C a D a minerály hořčík, vápník, měď, zinek a selen. Jejich příjem vám významně usnadní vitamínový doplněk Hair Boost, který pokryje 100% doporučené denní dávky potřebných živin.

Jak pečovat o bradu, vousy a obočí?

Muž, kterému barber stříhá bradu strojkem

Samozřejmě i brada, vousy a obočí si zaslouží špetku pozornosti. Možná víc než špetku. Správná péče by měla vypadat takto:

  • Mytí brady a vousů alespoň 2 – 3 krát týdně. 
  • Používání mýdla či šamponu na bradu v závislosti na typu pleti.
  • Hydratace pomocí krému, kondicionéru nebo oleje na bradu.
  • Pravidelné zastřihování a úprava tvaru.
  • Výběr kvalitního zastřihovače nebo žiletky, dbejte na čistotu a ostrost.
  • Tvarování vám usnadní balzám nebo vosk na bradu a vousy. (Zdroj)

Co se týká obočí, máme také pár rad:

  • Odstraňte přebytečné a vyčnívající chloupky, zvláště pokud se vám obočí nad nosem spojuje.
  • Vytrhávání zespodu a svrchu obočí je spíše záležitostí něžnějšího pohlaví.
  • Postarejte se také o hydrataci vhodným krémem. (Zdroj)

Tipy a triky pro muže, jak pečovat o vlasy

I když jsme si řekli vše podstatné, stále se najde ještě pár tipů, které se vyplatí vědět:

  • Přípravky (šampon, olej, kondicionér) nechte působit, neoplachujte je hned.
  • Přijde-li vhodný čas na opláchnutí, ujistěte se, že jste smyli všechny zbytky.
  • Používejte vlažnou vodu, ne horkou. Horká voda vlasy zbytečně vysušuje.
  • Mytí vlasů můžete ukončit studenou vodou. Tím dosáhnete lesku. (Zdroj)