Doprava Doprava zdarma od 1250 Kč | Doručení do 2 dnů
Zachraňte hustotu svých vlasů

Někdo touží po rychlejším růstu vlasů a někdo po tom, aby mu vlasy vůbec rostly. V této sekci se budeme věnovat druhé ze zmiňovaných skupin. Informace v článku ovšem budou prospěšné bezesporu oběma. I vy se ptáte, co pomáhá růstu vlasů? Zajímá vás, co ho ovlivňuje? Zde je pár zajímavostí, které přinesou odpovědi na vaše dotazy, a také vám pomohou v řešení vašich problémů s vlasy, případně alespoň v jejich pochopení.

Obsah článku:
Co má vliv na růst vlasů?
Genetika
Prostředí
Kosmetika a péče o vlasy
Věk, prostředí a životní styl
Co pomáhá na růst vlasů?
Strava
Přípravky na podporu růstu vlasů
Šampon na růst vlasů
Olej/sérum na růst vlasů
Vitamíny na vlasy
Collagen pro vlasy
Jak obnovit růst vlasů?

Co má vliv na růst vlasů? 

Růst vlasů bereme téměř jako samozřejmost. Ale věděli jste, že ho ovlivňuje řada různých faktorů? S některými toho mnoho nezmůžete, ale najdou se i takové, jenž lze ovlivnit a podpořit tak růst, zdraví a kvalitu vašich vlasů. Které faktory jsou tedy pro růst vlasů nejpodstatnější?

Genetika

Zobrazení lidské DNA

Začněme genetikou. Ta je právě jedním z činitelů, které v současnosti nijak ovlivnit nelze. Za vše může hormon dihydrotestosteron (DHT), který zkracuje růstovou fázi vlasů a vlasové folikuly se následkem toho zmenšují. Kvůli tomu se také snižuje produkce vlasů, které jsou navíc tenčí a náchylnější k poškození. Můžete také pozorovat jejich zvýšené vypadávání. Citlivost pokožky na tento hormon ovlivňují vaše geny. (Zdroj) 

Dědičné vypadávání vlasů můžete také znát pod pojmem dědičná alopecie. Může se objevit u mužů i žen. Plešatost si většina z nás spojuje s vysokým věkem, ale v tomto případě mohou problémy začít už v pubertě, s přibývajícími lety se ovšem dále prohlubují. (Zdroj)

Prostředí

Muž stojící na střeše s výhledem na město

Ano, i prostředí, ve kterém žijete, může do jisté míry zapříčinit zpomalený růst vlasů. A kdyby jen to. V dnešním světě stále častěji pozorujeme vypadávání vlasů a plešatění v důsledku znečištěného životního prostředí. Ve vzduchu a ve vodě se nacházejí škodlivé faktory, které nejsou pouhým okem viditelné. Řeč je o toxinech. Pokožka na ně reaguje nadměrným maštěním, svěděním, bolestí vlasových kořínků a tvorbou lupů. (Zdroj)

Hyuk Chul Kwon, autor studie, která se zaměřila na znečištění ovzduší, jako potencionální spouštěč vypadávání vlasů odhalil, že vystavení buněk folikulů pevným částicím PM10 (vdechovatelné částice o průměru 10 mikrometrů a méně) a také naftovým tuhým částicím snížilo hladinu proteinů zodpovědných za růst vlasů. (Zdroj)

Znečištění se bohužel netýká jen měst. Mohlo by se zdát, že je venkovské prostředí zdravější, ale není tomu tak. I když tam možná naleznete mnohem méně částic PM10, číhají na vás zde jiné škodlivé chemikálie. Žijete v krásném prostředí a za vaším domem se nachází nádherné pole, které se snoubí s lesem a vy se kocháte tím dechberoucím panoramatem? Pole obdělávají zemědělci, že? Ať už na něm pěstují cokoliv, věřte, že chemické postřiky proti škůdcům či plevelům ovlivňují nejen zdraví vašich vlasů. (Zdroj)

Je opravdu velmi obtížné bojovat s environmentálními faktory, protože tento problém se týká celé lidské populace. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) žije více než 90 % světové populace v nadměrně znečištěných oblastech. (Zdroj) K eliminaci škodlivých částic z vaší vlasové pokožky můžete používat speciální čistící šampony a častější mytí vlasů může být taktéž nápomocné.

Kosmetika a péče o vlasy

Žena poukazující na dva druhy šamponů

Není šampon jako šampon. To, že má příjemnou vůni a pění je sice hezké, ale nevypovídá to o jeho kvalitě a přínosu k zdraví vašich vlasů. Důležitými parametry šamponu nejsou objem, barva balení či cena. Chcete-li skutečně kvalitní šampon, který vám zajistí zdravé a husté vlasy, měli byste si dát pozor především na jeho složení. Pokud tam nenajdete parabeny, sulfáty, silikony a ftaláty, máte v rukou pravděpodobně jeden z těch kvalitnějších výrobků, jehož používání vašim vlasům nijak neublíží. (Zdroj)

 

 

Většina lidí používá kromě šamponu i jiné přípravky:

  • kondicionéry
  • balzámy
  • tužidla
  • laky
  • gely
  • vosky
  • barvy

Ne všechny však vlasům prospívají. Čím více si toho na vlasy a zejména na pokožku aplikujete, tím více jsou zatížené, což provází různé reakce. Od svědění a lupů přes zarudnutí až po vypadávání vlasů. Podobné příznaky má např. i kontaktní kožní alergie. Ta vzniká po kontaktu s alergenem, který se může nacházet v kterémkoli kosmetickém výrobku. Proto, pokud zpozorujete něco neobvyklého, navštivte rozhodně odborníka. (Zdroj)

K péči o zevnějšek samozřejmě patří i úprava účesu a s ní spojené úkony. Jde hlavně o fénování, kulmování či žehlení. Ano, tušíte správně. Tepelná úprava vlasy vysušuje a oslabuje, takže při používání těchto přístrojů dbejte opravdu zvýšené opatrnosti, a je dobré se jim spíše vyhýbat. (Zdroj)

Věk, prostředí a životní styl

Žena sedí na okraji bazénu, na hlavě má ​​klobouk

To, že věkem vlasy vypadávají a rostou pomaleji, není žádným tajemstvím. Ve většině případů je za tento stav zodpovědný kolagen, respektive jeho deficit. Po 25. roce života se totiž tvorba kolagenu zpomaluje a ve 40. roce se zcela zastaví. S jeho nedostatkem přichází poškození vlasových folikulů, řídnutí vlasů či předčasné šedivění. (Zdroj)

O prostředí jsme si již řekli výše. Co jsme však nezmínili je, že vlasům škodí i slunce. Ano, slunce je důležitým zdrojem vitamínu D, který je pro lidský organismus nezbytný, na tom se nic nemění. Pozor však na příliš dlouhé slunění. Pokožku si před škodlivým UV zářením určitě chráníte vhodným opalovacím krémem s vysokým ochranným faktorem. Důležitá je ovšem také ochrana vlasů, UV záření totiž ubližuje nejen pokožce, ale i jim. Vlivem něj jsou následně suché, štěpí se a působí jako „bez života“. Proto je chraňte kloboukem nebo vlasovým přípravkem s UV filtrem. Opalování se nám pojí s letním sluncem, a především s osvěžením v chladivé vodě, například na koupališti. Chlór v bazénu ovšem také negativně ovlivňuje zdraví vašich vlasů. Zbavuje je základních živin, vysušuje je, což vede k lámání. Stejně tak na ně působí i sůl v mořské vodě. Chlór má ještě jednu nemilou schopnost. Může dokonce změnit vaši barvu vlasů, a to do některého z odstínů zelené. To je o důvod víc, abyste si je chránili plaveckou čepicí nebo kondicionérem. Vhodné je i častější oplachování čistou vodou před koupáním i po něm. (Zdroj)

Co ještě ovlivňuje růst vlasů? Podstatný je například i životní styl. Konkrétní diety, kouření, alkohol, stres a dokonce i zkažené zuby. Účinek kouření a pití alkoholu snad ani nemusíme vysvětlovat. Ale co dieta? Během nárazové diety se rapidně snižuje příjem živin. Nedostatek vitamínů a minerálů může mít za následek oslabení vlasových folikulů a s tím spojené nadměrné vypadávání vlasů. No a co s tím mají společného zuby? Zejména to, že imunitní systém v boji proti zubní infekcí uvolní zvýšené množství bílých krvinek. Ty se dostávají do celého těla, včetně vlasových folikulů. Buňky ve vlasových folikulech zůstávají poškozené, a v podstatě neschopné vytvářet nové vlasy. Vlivem zubního kazu si můžete všimnout i řídnutí či vousů. (Zdroj)

Co pomáhá na růst vlasů?

Teď už víme, co může mít negativní vliv na růst vlasů. Co ho ale podporuje? Je vůbec něco, co můžeme udělat pro to, aby rostly? Samozřejmě, že ano.

Strava

Muž drží v ruce jablko a usmívá se

Prvním krokem na cestě za silnými vlasy je zdravá a vyvážená strava. Které potraviny by se měly nacházet v jídelníčku? 

  • Čerstvá listová zelenina (zelí, špenát, brokolice)
  • Čerstvé ovoce (jablka, banány, pomeranče)
  • Mléčné výrobky (mléko, sýr)
  • Vejce
  • Červené maso (hovězí, vepřové, jehněčí)
  • Drůbež (kuřecí a krůtí maso)
  • Ryby
  • Ořechy a semena

Přípravky na podporu růstu vlasů

Ne vždy je snadné dostat do těla všechny potřebné živiny. Naštěstí jsou dnes již dostupné různé přípravky, které vlasy vyživují zvenčí i zevnitř. Klíčem je však jejich pravidelná aplikace. Které přípravky tedy mohou k růstu vašich vlasů přispět?

Šampon na růst vlasů

Šampony na růst vlasů patří k přípravkům, které jsou určeny pro vnější péči. Jak jsme již zmínili výše, velmi důležité je sledovat jejich složení. Kromě toho, co by neměly obsahovat, sledujte u šampónů na růst vlasů také jejich účinné látky. Nejpoužívanější účinnou látkou je bezesporu kofein. Zlepšuje prokrvení pokožky hlavy, probouzí vlasové folikuly a stimuluje růst vlasů. Zároveň předchází taktéž jejich vypadávání. (Zdroj) Nejlepší volbou jsou ovšem přírodní složky šamponu jako například zázvor, tujovec východní či stavikrv mnohokvětý. Všechny působí proti vypadávání vlasů a podporují jejich následný růst. Kromě toho nezapomínejte ani na složku, která způsobuje pěnivost šamponu. Příroda nabízí například Sapindus mukorossi (mýdlový ořech). Čím méně chemie, tím lépe.

Olej/sérum na růst vlasů

Lahvička s minoxidilem a aplikátor

Vedle šampónů můžete vyzkoušet i oleje, které podporují růst vlasů a pomáhají lépe prokrvit pokožku. Mezi takové oleje patří například:

  • Olivový olej
  • Kokosový olej
  • Ricinový olej
  • Jojobový olej
  • Mandlový olej
  • Arganový olej
  • Avokádový olej
  • Pšeničný olej
  • Olej z klíčků
  • Zázvorový olej
  • Olej ze semen manga
  • Olej ze semen mrkve
  • Dýňový olej

U skutečně přírodních olejů se dokonce nemusíte bát ani maštění vlasů. (Zdroj)

Místo olejů se taktéž můžete rozhodnout pro séra. V jejich nabídce najdete rovněž více alternativ. Séra jsou vlastně aktivátory růstu vlasů, aplikují se přímo na pokožku hlavy a většinou se neoplachují. Kromě toho, že podporují růst vlasů, zaměřují se také na regeneraci a hydrataci suché pokožky. Ze sér zmíníme například minoxidil. V poslední době je velmi rozšířený a žádaný, protože má řadu pozitivních ohlasů. Jednoduše se používá a můžete se rozhodnout mezi roztokem a pěnou. Účinkům minoxidilu se věnovalo i několik studií. Závěrem jedné z ní byl prokazatelný zvýšený počet vlasů u mužů, kteří používali minoxidil 5% než u mužů s placebem. (Zdroj) Takže pokud máte problém s růstem vlasů, vyzkoušet takový roztok nebude až tak od věci.

Vitamíny na vlasy

Vitamínové kapsle v plastovém balení

Pro vlasy jsou zapotřebí zejména vitamíny skupiny B, C, D a minerály hořčík, vápník, měď, zinek a selen. Je to taková výživa pro růst vlasů. Jelikož je docela obtížné získat všechny tyto látky přirozenou cestou, nejvhodnější bude, pokud sáhnete po vitamínovém doplňku. Nejlepší po takovém, který obsahuje vše, co potřebujete a možná ještě něco navíc. Pro vlasy jsou totiž zapotřebí i aminokyseliny, kyselina listová a výtažky z různých bylin. Toto vše vám zajistí například vitamíny Hair Boost. Bonusem budou také zdravé nehty, pokožka a brada, kterou se pánové velmi rádi pyšní. 

Collagen pro vlasy

Víme, že pro růst vlasů je nejdůležitější bílkovinou kolagen. Víme i to, že se jeho produkce zastavuje ve 40. roce života. Štěstím ale je, že ho můžete doplňovat. Na trhu naleznete množství kolagenových prášků, tablet či dopředu namíchaných roztoků. Nejvhodnější cestou jsou prášky. Prášek se rozmíchá ve vodě a vzniklá směs se pak vstřebává ze všech možností nejlépe. Navíc nemá prášek až tak krátkou dobu trvanlivosti jako tekutá, předpřipravená, forma. Vstřebávání kolagenu napomáhá i vitamín C, který zároveň předchází předčasnému stárnutí pokožky, takže buď tento vitamín doplňujte spolu s kolagenem, nebo si vyberte takový kolagen, jehož je vitamín C již přímo součástí. Příkladem takového kolagenu je Hair Collagen. Splňuje všechno, co jsme si popsali, a navíc velmi lahodně chutná.

Jak obnovit růst vlasů?

speciální kšiltovka s lasery

Vedle vitamínů a kolagenu můžete vyzkoušet již zmíněný minoxidil, je ovšem vhodné zkombinovat jej s dermarollerem. Malou, ale šikovnou věcičkou, která dělá zázraky. Je to jehličkový váleček, pomocí kterého umožníte účinné látce proniknout hlouběji do pokožky a tím umocníte její účinek. Funguje na principu drobných vpichů, které kromě toho, že pomáhají minoxidilu pronikat hlouběji, přispívají k regeneraci tkáně. Kombinovanému používání minoxidilu s dermarollerem se věnovala studie, která dospěla k závěru, že růst nových vlasů je díky němu mnohem rychlejší a efektivnější. (Zdroj)